Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stå upp för det giftfria jordbruket

”Vi får inte låta de stora kemikalieföretagen vinna", skriver Karin Ericsson från Latinamerikagrupperna.
”Vi får inte låta de stora kemikalieföretagen vinna", skriver Karin Ericsson från Latinamerikagrupperna. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT / Latinamerikagrupperna

Dagens ETC.

Latinamerikagrupperna uppmanar den svenska regeringen att rösta nej och ta ställning mot glyfosat i höstens avgörande omröstning i EU.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under hösten kommer EU:s medlemsländer att rösta om huruvida bekämpningsmedlet glyfosat, som bedöms som sannolikt cancerframkallande, ska fortsätta att tillåtas. Latinamerikagrupperna uppmanar Sverige att inte låta sig påverkas av kemikalieföretagen, utan att rösta nej och ta ställning för människors rätt att leva utan gift.

KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.

Latinamerikagrupperna har genom åren sett hur stora jordbruksföretag allierar sig med regeringar i Latinamerika för att få ut sina kemiska produkter på marknaden. Medan storföretagen tar hem ansenliga ekonomiska vinster, förgiftas människor och natur på landsbygden.

Under hösten 2017 har Sverige möjlighet att ta ställning och rösta nej till en förlängd licens av bekämpningsmedlet glyfosat i EU. Ett förbud inom unionen skulle vara en viktig signal mot omvärlden och ett steg på vägen mot ett giftfritt jordbruk globalt, där mänskliga rättigheter och miljö står i centrum.

Bekämpningsmedlet glyfosat, som exempelvis ingår i produkten Roundup och går att köpa i butiker i Sverige, är det mest sålda i världen. Frågan om ett förbud mot glyfosat handlar därför inte bara om konsumenters hälsa i Europa. FN:s rapportör för rätten till mat släppte i januari 2017 en rapport om kemiska bekämpningsmedel som tydligt visar på vilka allvarliga skador dessa medel orsakar världen över.

Enligt den livsmedelsstrategi som riksdagen antog i juni 2017 ska Sverige utöka sin ekologiska produktion. Samtidigt fortsätter vi genom vår import att bidra till ett kemikalietyngt jordbruk. Latinamerika är en av de regioner i världen där det används mest kemiska bekämpningsmedel, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. År 2015 importerade Sverige jordbruksprodukter från elva länder på den latinamerikanska kontinenten.

Störst andel av vår import kommer från Brasilien, där våra samarbetsorganisationer under flera år drivit en kampanj ”mot bekämpningsmedel och för liv” på grund av de allvarliga konsekvenser som gifterna i jordbruket innebär. Människor vittnar om hur vatten förgiftas, hur de ser anhöriga bli sjuka och hur deras ekologiska grödor dör när gifterna sprids med vinden. De som kan, blir tvingade att flytta eller att själva ta anställning på de stora jordbruken där utsattheten för bekämpningsmedel är än större.

Förutom att vi i Sverige genom vår import bidrar till användning av bekämpningsmedel, investeras även svenska pensionspengar i bland annat tre stora kemikalieföretag; Dupont, Monsanto och Syngenta.

Genom att förbjuda ett bekämpningsmedel i EU, gör vi det svårare för svenska aktörer att fortsätta att bidra till att det används globalt. Om vi ska kunna agera i enlighet med mänskliga rättigheter i en globaliserad värld måste vi vara konsekventa på alla politikområden.   

En av de centrala frågor som debatteras inför höstens beslut är huruvida bekämpningsmedlet glyfosat är hälsofarligt. Medan Världshälsoorganisationen har sagt att glyfosat sannolikt är cancerframkallande, menar den  europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och den europeiska kemikaliemyndigheten att det inte är det. Viktigt att förstå i sammanhanget är att den europeiska kemikalieindustrin är den absolut största lobbyaktören i EU. Nyligen avslöjade tidningen The Guardian att myndigheten för livsmedelssäkerhet i sin rapport rakt av kopierat delar av en rapport som jordbruksföretaget Monsanto tagit fram. Monsanto, vars storsäljare är just produkten Roundup med glyfosat som huvudingrediens, vilken säljs för 4,75 miljarder dollar per år.

När de stora företagen försöker att påverka makten, oavsett om det är i Latinamerika eller i EU, så är det viktigt att politikerna minns vem de representerar. Omröstningen kring ett förbud mot glyfosat är en möjlighet för EU att vara konsekvent i värnandet av miljö och mänskliga rättigheter globalt. Vi får inte låta de stora kemikalieföretagen vinna. Därför uppmanar Latinamerikagrupperna den svenska regeringen att rösta nej och ta ställning mot glyfosat i höstens avgörande omröstning i EU.

Samtal för systemförändring

Latinamerikagrupperna och ETC bokcafé (Stockholm) introducerar i kväll klockan 18 den första delen i höstens serie “Samtal för systemförändring” med ett panelsamtal om det globala matsystemet. Kom förbi!

Samtalet kommer även att direktsändas via Facebook där du har möjlighet att ställa frågor live i kommentarsfältet.

Plats: ETC Bokcafé, St. Paulsgatan 14, Stockholm.