Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sexuell hälsa är en mänsklig rättighet

Gita Nabavi.
Gita Nabavi. Bild: Bild: Oscar Stenberg

Dagens ETC.

Vi har blivit uppmärksammade på att kvinnor från andra EU-länder som befinner sig tillfälligt i Sverige, trots sin dåliga hälsa inte uppsöker sjukvård. Därför sökte den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm tillsammans med Göteborg och Malmö om projektmedel från Europeiska Socialfonden. Målet var att stärka kvinnor genom att erbjuda dem ökad kunskap om egenvård, förebyggande hälsovård, sexuell hälsa och ge information om preventivmedel samt sex på egna villkor, skriver Gita Nabavi, Fi.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Först ut att kritisera projektet är Moderaterna som menar att det inte är vårt ansvar. Det ansvaret ska istället läggas på hemländerna. Med tanke på vad vi redan vet om de fattiga EU-medborgarnas livsvillkor i sina hemländer, är Moderaternas syn på saken helt befängd.
 
Moderaternas kommentarer om att vi börjar i fel ände visar än en gång hur angeläget det är att Feministiskt initiativ och den rödgrönrosa majoriteten inrättat Stockholms första råd för mänskliga rättigheter.
 
För till saken hör att sexuell och reproduktiv hälsa är en mänsklig rättighet. Rätten att bestämma över sin egen kropp är grundläggande för alla människor och för det övriga arbetet mot diskriminering.
 
Feministiskt initiativ känner också ett djupt obehag inför det språk som allt oftare används när det gäller romer utan bostad som tillfälligt vistas i Sverige. Det senaste exemplet kommer från Dagens Nyheter som väljer rubriken ”Sexkurs för romer” för att beskriva det här projektet.

Nyheten framställs senare på samma sätt av bland annat Stockholm Direkt, Aftonbladet och Sveriges Television. För oss är det obegripligt att informationsinsatser i sexuell- och reproduktiv hälsa beskrivs i termer av sexkurser. Det enda vi kan utläsa av det här är en upprepning av befintliga rasistiska föreställningar. Det är en historielös skrivning utan hänsyn till det här landets långa tradition av antiziganism. Ett exempel är Viktor Rydbergs förföriska och sexuellt tillgängliga romanfigur Singoalla.
 
Feministiskt initiativ för en politik som baseras på ett tydligt rättighetsperspektiv. Att stärka kvinnors rättigheter är något universellt, det finns inga gränser för det.

00:00 / 00:00