Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sätt stopp för självmorden

Philip Botström (SSU), Mårten Roslund (Grön ungdom).
Philip Botström (SSU), Mårten Roslund (Grön ungdom).

Dagens ETC.

Vi behöver prata om hur dagens ungdomsgeneration mår. Vi måste våga uppmärksamma att hela 1 500 personer tar sitt liv varje år. Bland unga under 24 år är självmord den allra vanligaste dödsorsaken.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det behöver inte vara såhär. De allra flesta självmord hade kunnat förebyggas med rätt satsningar. Men då behövs förtroendevalda som verkligen prioriterar frågan och gör upp med det tabu som finns runt självmord.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

SSU och Grön Ungdom har drivit på för att insatser mot psykisk ohälsa bland unga ska prioriteras. Att regeringen tar betydande steg framåt för att stärka elevhälsan och psykiatrin är välkommet. Men det är anmärkningsvärt att så lite resurser läggs på självmordsprevention. 

Vi identifierar tre åtgärder som behövs:

Bättre elevhälsa

Den förebyggande verksamheten är nyckeln för att förhindra att unga människor tar sitt liv. Målet måste vara att det aldrig går så långt att individen ser självmord som enda utvägen. För att ingen ska hamna mellan stolarna måste politiken satsa mer på elevhälsan. Det skulle till exempel kunna ske genom ett högre mål för max antal elever per kurator, eller genom en övre gräns för hur många dagar en elev ska behöva vänta på en ledig tid.

Högre politisk prioritet

Organisationen Suicide Zero fastslår att ett mer metodiskt arbete krävs för att självmorden ska minska. Idag har Trafikverket en enhet som gör händelseanalyser efter trafikdödsolyckor. Vid självmord finns det däremot inte någon statlig tjänst med samma funktion, trots att det är sex gånger fler som begår självmord. Endast en tredjedel av landstingen och var tionde kommun har en handlingsplan för att förebygga suicid. Det är uppenbart att arbetet mot självmord måste prioriteras högre på samtliga politiska nivåer.

Ökade resurser

Sverige har idag tolv nationella strategier för att förebygga psykisk ohälsa där självmordsprevention är en av dessa. Trots att staten idag satsar 5,7 miljarder kronor på att dessa program ska nå resultat, får självmordspreventionen noll kronor i nya medel. En strategi utan budget är bara tomma ord. Det är dags att omfördela resurserna så att strategin omvandlas till handling.

Nu är det dags att bryta tabut för att inte fler unga ska avsluta sitt liv. Samhället måste växla upp det förebyggande arbetet, tillföra pengar och jobba systematiskt för att på allvar sätta stopp för självmorden.

00:00 / 00:00