Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så skapas en folkrörelse

I söndags samlades 20 000 människor i Härnösand för att demonstrera mot vårdnedragningar i Västernorrland.
I söndags samlades 20 000 människor i Härnösand för att demonstrera mot vårdnedragningar i Västernorrland. Bild: Bild Mats Andersson/TT

Dagens ETC.

När politiken misslyckas och försöker gena i det demokratiska arbetet raseras förtroendet väldigt snabbt, skriver Majed Safaee, engagerad i proteströrelsen Ådalen reser sig som förra veckan lyckades samla över 20 000 människor till en demonstration i Härnösand. Bakom folkupproret ligger landstingspolitikernas vilja att skära ner på specialistvården och akutsjukhuset i Sollefteå.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De senaste månaderna jag träffat otaliga politiker och människor som har hyllat mitt och många andras ”engagemang”.  Jag har också många gånger fått frågan om hur vi gör, vem som leder ”rörelsen” och hur arbetet är organiserat.

Mitt ärliga svar på det senare är att jag inte vet. Finns det någon ledare så har jag inte träffat hen. Det vi ser i Västernorrland är en folkrörelse där vanliga medborgare som i vanliga fall inte har något gemensamt har offrat sin tid och fritid på något som de tror på.

Det finns inga hierarkier, partipiskor, ingen som idiotförklarar och hotar med uteslutning. Samtalen förs överallt på arbetsplatser, ungarnas fotbollsträningar och i folkets hus. Alla får och kan bidra på sitt sätt och ingen behöver be någon annan om lov. Det är en rörlig och snabbfotad folkrörelse.

Jag kan tänka mig att likheterna är stora med andra folkrörelser som skapats genom historien samtidigt som konservativa krafter stått vid sidan om och med alla medel försökt hindra dess framväxt.

En folkrörelse skapas inte av en enskild person eller ens en grupp. På sin höjd kan enskilda inspirera andra. Jag vill hävda att framväxten av folkrörelser nästan alltid grundar sig i ett politiskt misslyckande och det som sker i Västernorrland är inget undantag.

Runt om i Sverige har det i alla tider fattats hårda och tuffa beslut. Det som de flesta dessa har gemensamt är att det har föregåtts av dialog och förankringsprocess med medborgare och de som berörs. Ibland når man inte hela vägen och missnöjet kvarstår men trots det känner medborgarna förtroende för att de har bemötts med respekt och för att dialogen har varit god. På så sätt hålls tilliten och förtroendet någorlunda intakt.

När politiken misslyckas och försöker gena i det demokratiska arbetet genom att begränsa dialog, fara med osanning och avfärda folk raseras förtroendet väldigt snabbt. Utan förtroende är det svårt att leda.

När regeringen gör en historisk satsning på välfärden samtidigt som budskapet till några är att ni ska få det sämre så reser sig folk. När politiken säger att ni ska bidra med mer men få mindre så reser sig folk. När ledningen inte kan hålla vallöften och saknar förtroende så reser sig folk. Så det är kanske inte så konstigt att en stor del av länet har rest sig mot landstingsledningen.

Vill man som politiker skapa en folkrörelse är receptet enkelt men ingredienserna osmakliga: misslyckas med dialogen, rasera förtroendet och avfärda människors oro. Jag garanterar att du kommer att ha en folkrörelse om halsen på nolltid.

00:00 / 00:00