Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så kan Sverige gå före i klimatpolitiken

Dagens ETC.

Sverige måste kliva fram och agera kraftfullt för att skapa förutsättningar för ett hållbart och stabilt avtal i Paris. I det ingår att erkänna orättvisor i fråga om länders utsläpp, ekonomiska kapacitet och klimatåtaganden, skriver Jonas Bane, Dan Baeckström och Frida Ekerlund.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.


Den svenska regeringen säger att Sverige ska vara ett föregångsland i klimatpolitiken och bli en av världens första fossilfria nationer. Det är en bra vision, men vi saknar ännu en sammanhållen berättelse om hur det ska gå till. Under de sista skälvande dagarna innan klimattoppmötet i Paris är det nödvändigt att några länder kliver fram och säger det som måste sägas: ”Det här räcker inte på långt när, vi är beredda att här och nu göra mer för att nå klimatmålen och skapa förutsättningar för ett hållbart avtal och ett stabilt klimat.”

Bakgrunden är helt enkelt att de nationella åtaganden som lämnats in till FN inför toppmötet i Paris är långt ifrån tillräckliga. De samlade åtagandena motsvarar knappt hälften av de utsläppsminskningar som bör göras fram till 2030 för att världen ska ha en rimlig chans att undvika farliga klimatförändringar.
Climate Equity Reference Project, ett projekt av forskare och miljöorganisationer, visar på stora orättvisor i ländernas klimatambitioner. EU:s åtagande motsvarar inte ens en tredjedel av vad unionen borde ta på sig i utsläppsminskningar sett till ekonomisk kapacitet och gjorda utsläpp sedan basåret 1990. Analysen visar att de utvecklade länderna bör ta ansvaret för gapet mellan gjorda klimatåtaganden och vad som behövs för att nå klimatmålen. Gapet motsvarar runt 15 miljarder ton i årliga utsläpp av växthusgaser. Största delen av detta gap kan rika länder ta ansvar för genom att aktivt stödja klimatåtgärder och utveckling av fossilfri teknologi i utvecklingsländer.

Så länge dessa fundamentala orättvisor i fråga om utsläpp, ekonomisk kapacitet och klimatåtaganden inte erkänns kommer klimatmötet i Paris inte att nå fram. Här kan och bör Sverige agera kraftfullt. För att överbrygga förhandlingsklyftan bör biståndsminister Isabella Lövin aktivt stödja förslag och perspektiv som lyfts av de mest utsatta länderna och organisationer i Syd. Miljöminister Åsa Romson bör driva på för ett absolut tak för de globala utsläppen och ett kraftigt höjt pris på fossila bränslen för att styra investeringarna mot förnybara energikällor. En internationell koldioxidskatt kan generera intäkter till den gröna fonden och till utvecklingsländernas klimatarbete. Statsminister Stefan Löfven bör ge en utfästelse om en historisk omställning av Sverige med en ambition om att vara en fossilfri nation redan år 2030.
Ett fossilfritt Sverige kräver att alla tänkbara styrmedel och investeringsresurser används till utveckling av förnybar energi och energieffektiviseringar. Här behövs djärva politiska program.

Det handlar om hur vi använder pensionsfonder, vilka skattereformer vi genomför, hur vi utnyttjar statens upplåningsmöjligheter, hur kommuner och landsting prioriterar sina investeringar, hur vi styr offentliga inköp och upphandlingar, och vilka incitament vi skapar för att privat kapital ska verka för klimatomställningen.
En fossilfri nation förutsätter stora investeringar i ett elektrifierat och miljömässigt hållbart transportsystem, klimatsmarta renoveringar av vårt bostadsbestånd och nollenergikrav i nybyggnation samt en grön skatteväxling för en mer klimatsmart konsumtion och produktion.

Här finns en värld av meningsfullt arbete som behöver utföras, tusentals kreativa idéer som behöver förverkligas. Erfarenheter visar att det kan gå snabbare och enklare än vi tror att ställa om energisystem, beteendemönster och infrastruktur när riktningen är tydlig och beslutsamheten stor. Vi kan klara av det om vi gör det tillsammans.  Den 29 november, dagen innan världens beslutsfattare träffas i Paris, samlas därför miljontals människor på över 2 300 orter i fler än 170 länder för att visa sin beslutsamhet och trycka på världens beslutsfattare för omställning till en hållbar värld. I Sverige manifesterar vi i Stockholm, Göteborg, Malmö, och i ett 20-tal andra orter. Häng på du också! Vi behöver bli många för att världens beslutsfattare ska lyssna.

Jonas Bane
Engagerad i Klimataktion och Tillsammans för klimatet 29/11 i Stockholm

Dan Baeckström
Engagerad i Naturskyddsföreningen och Klimatsamling 29/11 i Göteborg

Frida Ekerlund
Engagerad i Latinamerikagrupperna och en av talarna på Klimathoppet 29/11 i Malmö

För KlimatSverige,
#klimatet29nov2015

 

00:00 / 00:00