Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Robotarna banar vägen för kortare arbetsdagar

Handen av en Rob's Open Source Android, byggd i Frankrike mellan 2010 och 2016.
Handen av en Rob's Open Source Android, byggd i Frankrike mellan 2010 och 2016. Bild: Bild: Alastair Grant/AP

Dagens ETC.

Låt oss utnyttja det goda som robotiken för med sig för att reformera vår arbetsmarknad till det bättre. För samtliga parter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Titt som tätt dyker det upp artiklar som handlar om hur robotar tar över, både i hem och på arbetsplatser. Oftast är tonen dyster. Arbetstillfällen försvinner och yrken hotas. Inom de närmsta årtiondena beskrivs det hur en tiondel eller rent av upp till hälften av alla jobb hotas av robotikens utveckling. Inte undra på att människor blir oroliga. 

För vad vi bevittnar är en utveckling där kapitalet blir arbetskraft. 

Robotar är i hetluften. Den socialistiske presidentkandidaten Benoît Hamon i Frankrike driver en robotskatt som ett av sina förslag. Samtidigt har Microsoftgrundaren Bill Gates gått ut med en liknande åsikt att robotar bör beskattas. Tanken är att företagare på så vis kompenserar för att arbetstillfällen försvinner. Kritiker till en robotskatt menar att produktiviteten hämmas.

Robotar behöver underhåll, men kräver utöver det ingen lön, ingen ledighet och är inte i behov av någon pension. Därmed är det inte så konstigt att robotar framstår som ett givande val framför arbetare om produktiviteten placeras i det främre rummet. En robotskatt framstår då som en droppe i havet jämfört med kostnaderna för lön och pension. Men låt mig ta rollen som djävulens advokat, säg då att en robotskatt inte ligger på bordet. Ponera istället en alternativ eller kompletterande lösning: att vi går ner i arbetstid.   

Förra året publicerades en artikel av ekonomerna Daron Acemoglu och Pascual Restrepo, som har studerat den amerikanska arbetsmarknaden. Deras slutsats var att expansionen av robotar ökar produktiviteten men minskar antal arbetstillfällen med cirka 7 jobb per ny robot. Med tanke på att Sverige har fler robotar per tiotusen arbetare än i USA, samt placerar sig högre när det kommer till innovation, så är det inte alldeles långsökt att utgå ifrån att vi har en liknande utveckling här. 

Innebär det att arbetslösheten väntas stiga? Inte om vi anpassar oss till den teknologiska utvecklingen, den för nämligen med sig något gott: möjligheten till förkortad arbetstid så att fler kan dela på arbetsbördan. 

Trots att historien visar på att arbetstidsförkortning har varit något positivt så höjs kritiska röster idag till att förkorta arbetsveckan ytterligare. Det är värt att poängtera att en sund diskussion inte skadar. Argument mot en arbetstidsförkortning idag är att när 40-timmars veckan infördes så skedde det i samband med en hastigt stigande produktivitet. Och de timmar som gick om intet när löntagare arbetade kortare tid absorberades av att allt fler kvinnor klev in på arbetsmarknaden.

Vad ska idag balansera upp vågen? Robotars inträde på arbetsmarknaden, såklart. 

Den forne socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss skrev att om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt vore vi sinnessjuka. Och här befinner vi oss, mer än ett halvt sekel senare och läser hur allt färre får arbeta mer. Över 100 000 heltidsjobb kunde skapas om man skar ner på den övertid som arbetas. Tanken att människor ska kunna stå på egna ben och tjäna sin inkomst är fin. Men det får inte gå överstyr. Det får inte leda oss i fördärvet.

För att råda bot på de arbetstillfällen som försvinner i kölvattnet av robotikens utveckling måste arbetsmarknaden reformeras. 

Att gå ner i övertid, för att sedan gå ner i arbetstid är goda steg i rätt riktning. Detta öppnar upp för möjligheten för fler människor att kunna bli en del av arbetsmarknaden. Högern vinner då fler människor hamnar i arbete; något som manifesteras i arbetslinjen. Vänstern har mycket att hämta då den faller tillbaka på sin reformistiska kämparanda, det som historiskt varit ett utmärkande karaktärsdrag, inte minst sagt för socialdemokratin som drev igenom tidigare arbetstidsförkortningar. 

Det är inte en enkel lösning, men det är en nödvändig sådan. Enkla lösningar tillhör den populistiska falangen. Det lär krävas mycket omsorg för att hantera en övergång av detta slag. Hur mycket är svårt att säga, men vad man med all säkerhet kan säga är att oavsett vad vi gör så lär det teknologiska avancemanget inte invänta politikerna.  

Robotiken för med sig mycket gott, låt oss utnyttja det för att reformera vår arbetsmarknad till det bättre för samtliga parter. 

00:00 / 00:00