Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Riskerar att försämra säkerhetsläget runt Östersjön”

”Genom ännu ett avsteg från den militära alliansfri­heten förlorar vi en del av det skydd som en sådan ger.”, skriver ­debattören Pelle ­Sunvisson. 
”Genom ännu ett avsteg från den militära alliansfri­heten förlorar vi en del av det skydd som en sådan ger.”, skriver ­debattören Pelle ­Sunvisson.  Bild: Bild: Vadim Ghirda

Dagens ETC.

Snart inleds den stora krigsövningen Aurora 17 – och därmed riskerar säkerhetsläget runt Östersjön att försämras. Det menar veckans debattör Pelle Sunvisson från Kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 11 september inleds krigsövningen Aurora 17 - den största i Sverige sedan Kalla kriget, den första baserad på värdlandsavtalet med Nato och den senaste i raden av osäkerhetsskapande åtgärder kring Östersjön. Här är det du behöver ha koll på:

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Aurora 17 försämrar säkerhetsläget runt Östersjön. Krigsövningarna i Sverige har sedan millennieskiftet ökat i storlek och antal. Den nordliga övningen Cold Response har gått från 10 000 till 16 000 deltagande soldater.

Flygstridsövningen ACE har vuxit till att bli en av världens största militära flygövningar. Storövningarna genomförs numer alltid tillsammans med Nato eller Natoländer.

Även övningarnas inriktning har ändrats. Från att ha handlat om undsättning i jordbävningsdrabbade länder till öppet krig med Ryssland som den utpekade fienden. Också ryska krigsövningar har blivit mångdubbelt större och allt aggressivare till sin karaktär.

Såväl i Ryssland som Sverige beskrivs de egna krigsövningarna som reaktioner på andras övningar. Det är tydligt att fler och större krigsövningar i första hand ger just fler och större krigsövningar.

Aurora 17 innebär ett ytterligare närmare till kärnvapenalliansen Nato. Övningen bygger på det kritiserade värdlandsavtalet med Nato. Genom ännu ett avsteg från den militära alliansfriheten förlorar vi en del av det skydd som en sådan ger.

Vi hamnar också i ett sällskap där krig som metod är långt ifrån uteslutet (majoriteten av Natoländerna har deltagit i rena anfallskrig) och som vilar tungt på kärnvapen.

Kärnvapenfrågan berör också övningen. Det finns ännu inget tydligt svar på hur det ska säkerställas att deltagarländerna inte medför kärnvapen. I ett samtal med övningsledaren förra hösten fick vi veta att inga garantier begärts från Försvarsmaktens sida.

I våras förklarade den nytillsatta kommunikationsofficeren Rickard Wissmann att det var ett rent tullärande. Hos Tullverket säger man att några inspektioner i praktiken inte görs och påpekar att de utländska styrkorna sedan förra året är upptagna i samma lag om tullfrihet som diplomater.

Hultqvist har tidigare hänvisat till en lag mot kärnvapen som inte finns. Flera personer med insikt förklarar off the record att ”USA aldrig avslöjar vad de går med”.

Att vara emot Aurora 17 innebär inte att vara för rysk upprustning. Att misstänkliggöras och anklagas för samarbete med fienden har alltid varit fredsaktivisters lott.

Kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora har inte oväntat anklagats för att gå Ryssland ärenden bland annat eftersom vi inte organiserar oss mot den ryska storövningen Zapad 17. Vår stora tröst är att ryska fredsröster råkar ut för samma sak – fast tvärtom.

Att i Ryssland kritisera den ryska upprustningen är att hängas ut som västlig agent. Att vara Natokritiker i Ryssland är däremot lika bekvämt som att vara rysslandskritiker hos oss.
Den som är kritisk mot båda står således inför ett val som delvis handlar om bekvämlighet – falla in i kören eller tillföra något nytt.

Den dubbelt kritiska står också inför ett val som handlar om effektivitet. En rysk fredsaktivists möjlighet att påverka Sverige eller Nato är mycket begränsad.

Med största sannolikhet kommer den som försöker att tas emot som utsänd av Putin. Möjligheten för svenska fredsaktivister att påverka Ryssland är inte större.

Det som förenar oss i kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora är alltså inte svaret på frågan om Ryssland eller Nato är värst – det är insikten att Aurora 17 är en synnerligen dålig idé.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

00:00 / 00:00