Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Påskynda omställningen genom folkbildning

Dagens ETC.

Ett Sverige baserat på 100 procent förnybart år 2040 är idag fullt realistiskt, men det förutsätter ett slut för den massiva indoktrineringen att en sådan omställning är omöjlig, skriver Göran Bryntse och Ann-Kristine Johansson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nu efter sommaren fortsätter Energikommissionen sitt viktiga uppdrag att mejsla ut en både samtids- och framtidsanpassad energipolitik. Ett omfattande expertarbete pågår, och politiska förhandlingsinitiativ växer fram. Med denna debattartikel vill vi inspirera Energikommissionen att också rikta sig mot den breda allmänheten.

Energiområdet tyngs fortfarande av en mentalt försurande desinformation om en hotande energibrist. Ett Sverige baserat på 100 % förnybart år 2040 är idag fullt realistiskt, men det förutsätter ett slut för den massiva indoktrineringen att en sådan omställning är omöjlig. Tvärtom: det behövs nu en gedigen folkbildningssatsning för att människor med utgångspunkt i seriösa fakta ska få chansen att tänka och handla själva. Och inspirera varandra så att målet ”100 procent förnybart” rentav kan förverkligas före år 2040.

Visst måste omställningen mot förnybar energi få ta tid – men det finns inget som säger att den behöver bli onödigt lång genom så kallad expertutlåtanden utifrån övertro på det befintliga. Att exempelvis Kungliga Vetenskapsakademien hävdade att det inte gick att integrera mer än ca 10 TWh årlig vindkraft i elnätet bör ställas mot att vindkraften idag ger 15 TWh och dessutom är starkt växande. Tveklöst förvärrade KVA genom sitt agerande den uppförsbacke som de tidiga vindkraftsentusiasterna och -kooperativen hade att forcera.

Ännu snabbare går det nu med solenergin – dess installerade effekt fördubblas varje år, främst genom individuella initiativ. Endast i undantagsfall ges samhälleligt stöd och den existerande beskattningen försvårar snarare än underlättar. Likväl firar ”ekorren” i människan sina triumfer – hon vill ju så gärna klara sig så långt som möjligt på egen hand, bara det finns något så när rimliga förutsättningar.

Tidiga aktörer klarar att hålla undan både myterna om förnyelsers omöjlighet och propagandan om kärnkraften som den enda ”säkra” komponenten. Men hur är det för dem som inte tillhör själva frontlinjen i omställningen? Många upplever att man gärna vill ha mer förnybart, ofta solenergi, privat eller i närområdet. Samtidigt är man osäker på kostnadsbilden och fundersam inför teknikens komplexitet och hållbarhet. För visst vill man ställa om till förnybart och också spara mer energi i hushåll, småföretag och vårdsektor – men hur gör man allt detta?

Sedan år 1980 har vi inom SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, arbetat för upplysning om förnybar energi och energieffektiviseringar. Bland våra medlemmar finns det experter och tidiga aktörer inom alla energiområden. Samtidigt ser vi behovet av att fler rycks med av möjligheten 100 procent förnybart. En stark folkbildningsinsats på energiområdet signalerar en tillit till medborgares förmåga att tänka och handla, på egen hand och tillsammans. Omvänt: utan ett djupgående, kunskaps- och engagemangsbaserat folkligt stöd blir Energikommissionens förslag kortlivade, detta trots deras eftersträvade långsiktighet.

Vi föreslår att Energikommissionen bjuder in studieförbunden till samtal om hur gemene man aktivt kan ges plats i energiomställningsarbetet. Detta kan med fördel ske i samspel med den pågående Miljömålsberedningen – miljömål behöver berikas med kunskapsmål för att få ett gediget genomslag på energiområdet. Därtill behövs en allsidig energiinformation i tv, radio och sociala medier.