Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: MP: "Vi kräver öppenhet om TTIP-avtalet"

Dagens ETC.

Demokratin får inte begränsas för högst tveksamma handelsfördelar. Därför kräver vi full insyn i TTIP-förhandlingarna för folkvalda, forskare och folkrörelser, skriver Reinhard Butikofer, språkrör för Europeiska gröna partiet, och Peter Eriksson, kandidat till EU-parlamentet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Demokratin får inte begränsas för högst tveksamma handelsfördelar. Därför kräver vi full insyn i TTIP-förhandlingarna för folkvalda politiker, sakkunniga forskare och folkrörelser, skriver Reinhard Butikofer, språkrör för Europeiska gröna partiet, och Peter Eriksson, kandidat till EU-parlamentet.

Just nu pågår förhandlingarna om TTIP. Ett gigantiskt avtal med global påverkan. Under det att förhandlingarna fortskridit har oron växt över att fokus alltmer kommit att handla om att försvaga de demokratiskt beslutade lagar, regler och standarder som finns på ömse sidor av Atlanten för att skydda människor och miljö.

Detta handelsavtal kommer under nästa mandatperiod hamna på EU-parlamentets bord. Därför är det en viktig fråga nu i EU-valrörelsen. Medborgarna i Europa har rätt att veta vilka värden och principer som nu riskerar att förhandlas bort.

Trots återkommande krav på en transparent och öppen process hålls förhandlingarna under enorm sekretess. Folkvalda politiker, både från Europaparlamentet, de nationella parlamenten och regeringarna, har bristfällig insyn medan företrädare för ekonomiska särintressen ges en priviligieradtillgång till förhandlarna. Organisationen Corporate EuropeObservatory, som granskar lobbyismen i EU, har till exempel kritiserat EU-kommissionens omfattande möten med lobbyister från storföretag och bemött kommissionens garantier om att man ”inte har något att dölja” som uppenbart osant. Vi gröna kräver en ökad öppenhet om förhandlingarna om TTIP-avtalet som gör det möjligt för alla berörda att delta i en god diskussion om fördelar och nackdelar.

Man talar om TTIP som ett frihandelsavtal. Vi gröna i Tyskland och Sverige förespråkar fri handel. Vi vet att svensk och tysk industri måste ha tillgång till en global marknad för att utvecklas och vara konkurrenskraftig. Men att gemensamt säkerställa sociala krav på företagen inom EU och besluta omskydd för konsumenter, djur och miljö är också en frihetsfråga för medborgarna som vi gröna håller högt.

Hundratals miljöorganisationer, däribland Världsnaturfonden och Greenpeace, har varnat för de effekter TTIP skulle kunna få på miljöområdet. De är dock inte ensamma. I ett internt dokument som läckt ut från det tyska miljödepartementet varnar den tyska regeringens experter för att TTIP kan leda till urvattning av EU:s standarder och regler för miljö- och konsumentskydd samt även öppna dörren för försäljning av genmodifierade varor och hormonbehandlat kött. Man menar att den planerade anpassningen av lagar i EU och USA är ”ytterst problematiskt för miljöskyddet”. Således stämmer det tyska miljödepartementet in en växande kör av miljöorganisationer, forskare och andra experter som varnar för riskerna med detta avtal. Ironiskt nog har även amerikanska företagslobbyister bidragit till kritiken genom att hävda att europeiska miljöstandarder är för höga eller ”ovetenskapliga”.

Den stora tyska fackföreningen IG Metall har helt nyligen också tagit ställning för att omedelbart stoppa förhandlingarna med argumentet att TTIP-avtalet innebär en mängd risker för konsumenter och arbetstagare.

Vi gröna är motståndare till en sänkning av standarder och skydd för miljö, konsument, jordbruk, mat, hälsa, arbete, kultur eller dataskydd genom TTIP-avtalet. Ett handelsavtal måste också omfatta mekanismer som ger utrymme för att utveckla och stärka politiken när det blir angeläget.

Men varken EU-kommissionen eller regeringarna tycks vilja diskutera sakfrågorna i avtalet. De strör istället orealistiska löften omkring sig om hur mycket pengar våra länder och vi som enskilda människor kommer att tjäna.

Ett av de senaste löftena kommer från handelsministrarna i EU. Genom räkneexempel utan praktisk förankring i verkligheten påstår även den svenska handelsministern att den svenska exporten till USA skulle öka kraftigt och att det skulle betyda 1700 kronor mer för varje svensk i plånboken. Dessa uppgifter är dock högst spekulativa och bygger på ett scenario där avtalet avskaffar inte bara tullar, utan även så gott som alla, så kallade icke-tariffära handelshinder, vilket kan vara allt från olika standarder till regler som är till för att skydda konsumenter och miljö. Enligt den studie EU-kommissionen själva beställt beräknas minst 80 procent av de ekonomiska vinsterna komma från avskaffandet av dessa handelshinder, även i ett scenario där alla former av tullar avskaffas. Mer realistiska beräkningar talar om att även en blygsam ökning av BNP i nivån 0,5–1 procent, och då med tillägget tidigast 2027, kan vara överdrivet.

Det ges också rundhänta löften om mängder av nya jobb. Men några tillförlitliga siffror om att avtalet skulle ge nya jobb finns överhuvud taget inte. Det går därför knappast att dra någon annan slutsats än att ministrarna försöker lura människor istället för att diskutera avtalets egentliga innebörd. Vi gröna efterfrågar mer realistiska beräkningar som inkluderar kostnader i form av miljömässiga och hälsomässiga effekter, både i EU, USA och globalt sett.

Ett av de stora problemen med avtalet handlar om de skyddssystem för investeringar som föreslås. Såväl EU som USA vill inkludera en mycket kritiserad mekanism för tvistlösningar, Investor-State Dispute Settlements (ISDS), i avtalet. Det är ett system som redan finns i några andra liknande avtal. Det skulle ge företag på båda sidor Atlanten rätt att stämma nationella regeringar på miljardbelopp för exempelvis nya miljö- eller konsumentlagar som inverkar negativt på företagens vinster eller värdet av deras investeringar. Men inte i de nationella eller europeiska domstolarna. Istället skapas en överstatlig förhandlingstribunalsom får enorma beslutsbefogenheter men som har en strikt privaträttslig karaktär. Stora företag ges därmed ett orimligt inflytande över framtida lagstiftning, eftersom enbart hot om att ifrågasätta en lag med ISDS ofta har fått länder att dra tillbaka lagar som skyddar människor eller miljö. Samtidigt underkänns på ett märkligt sätt både det amerikanska och de europeiska rättssystemen.

Vi gröna ser gärna ett ökat samarbete mellan EU och USA. Men ett avtal som leder till urholkade miljöregler, eroderar konsumentskyddet och ger företag rätt att stämma folkvalda regeringar på tveksamma grunder är inte något som vi gröna i Europa kan ställa oss bakom. Det är skälen till varför vi motsätter oss TTIP:s agenda som den ser ut idag.

Vi kräver full insyn i förhandlingarna för folkvalda politiker, sakkunniga forskare och folkrörelser. Demokratin får inte begränsas för högst tveksamma handelsfördelar.

Reinhard Butikofer, språkrör för Europas gröna parti och ledamot i EP

Peter Eriksson, ordförande för konstitutionsutskottet i riksdagen och kandidat till EP-valet

00:00 / 00:00