Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Miljöministern hycklar om klimatet

Lena Ek (C) argumenterar för färre utsläppsrätter – men säljer sedan våra utsläppsminskningar till Bank of America, skriver Jens Holm (V).
Lena Ek (C) argumenterar för färre utsläppsrätter – men säljer sedan våra utsläppsminskningar till Bank of America, skriver Jens Holm (V). Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

Dagens ETC.

Regeringen brukar skryta med att den svenska klimat­politiken är bäst i världen. Jag undrar hur klimatbäst Miljöminister Lena Ek kände sig när regeringen sålde de svenska utsläppsrätterna till en amerikansk storbank, skriver Jens Holm, klimatpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Regeringen brukar skryta med att den svenska klimat­politiken är bäst i världen. Jag undrar hur klimatbäst Miljöminister Lena Ek kände sig när regeringen sålde de svenska utsläppsrätterna till en amerikansk storbank, skriver Jens Holm, klimatpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Den 21 februari i fjol gav regeringen Energimyndigheten i uppdrag att sälja det svenska överskottet av utsläppsrätter inom EU:s handelssystem. Köparen var Bank of America Merrill Lynch. Priset för de 1,3 miljoner ton som såldes var 38,4 miljoner kronor. Dessa pengar har gått rätt ned i Anders Borgs skatte­sänkarficka. Bank of America kan nu sälja vidare utsläppsrätterna till polsk kolindustri eller annan utsläppande verksamhet. Våra minskningar blir istället utsläpp på annan plats i Europa.

Jag förhandlade som EU-parlamentariker tillsammans med Lena Ek (som då också var EU-parlamentariker) om reformen av EUs handelssystem med utsläppsrätter. Vi var då båda överens om att det är viktigt att inte skapa stora överskott av utsläppsrätter samt att priset för att släppa ut måste vara så högt som möjligt. I tal och skrift har Lena Ek fortsatt på den linjen. Det har jag uppskattat. I Dagens Nyheter den 11 februari 2013 argumenterade hon exempelvis för färre utsläppsrätter och för ett högre pris per utsläppsrätt inom EUs handelsystem, ETS. Lena Ek skrev:

 ”Men det låga priset medför också problem. För att EU ska kunna hålla en jämn minskning av utsläpp fram till 2050 måste ETS också vara teknik- och innovationsdrivande. Nuvarande låga pris bidrar inte till detta. Överskottet, som motsvarar nästan ett helt års utsläpp inom ETS, är ett hinder mot hela handelssystemets funktion.”

Märk väl. Ek skrev artikeln den 11 februari. Endast tio dagar senare gav hon uppdraget om försäljning. Ena dagen, minska utsläppsrätterna – nästa dag ökas de med över en miljon. Både jag och min partiledare Jonas Sjöstedt har lyft denna fråga i riksdagens kammare med Lena Ek och Centerns partiordförande Annie Lööf. Annie Lööf vägrade helt och hållet att svara på frågan om varför regeringen sålde överskottet. Lena Ek har förstått det politiska sprängstoffet i frågan och kommenterar därför frågan på sin hemsida. Lena Ek påstår att regeringen var tvungen att sälja överskottet. Hon menar att detta överskott redan var utlovat till ”marknaden”.

Men detta stämmer inte. Sverige hade ett val att sälja överskottet eller att skrota; annullera. Jag vet åtminstone fem EU-länder som beslutade om annullering, Frankrike, Portugal, Estland, Irland och Malta. Många länder fick inte överskottet varför de inte behövde förhålla sig till annullering eller försäljning. Riksrevisionen kritiserar också försäljningen. På sid 61 i rapporten Klimat för pengarna (RiR 2013:19) skriver de: ”Regeringen hade kunnat låta utsläppsrätterna i Sveriges reserv frysa inne, så att utsläppsrätterna inte hade kunnat utnyttjas i handelssystemet.” Det intressanta i detta är att källan till denna uppgift kommer från Miljödepartementet självt (se fotnot 160)!

Riksrevisionen fortsätter sedan att skriva: ”En sådan åtgärd hade bidragit till motsvarande mängd minskade utsläpp på EU-nivå. Istället såldes utsläppsrätterna i reserven till företag som kan spara dessa till kommande period.”

Dessutom var regeringens försäljning helt i strid med våra expertmyndigheter på området, Energimyndigheten och Naturvårdsverket. I rapporten ”Reformeringen av EG:s direktiv (2003/87/EG)” föreslår de att ett eventuellt överskott inte ska säljas: ”Eventuellt överblivet utrymme i reserven för nya deltagare bör annulleras för att undvika plötsliga och oförutsedda förändringar av utbudet på marknaden.” (s. 5)

1,3 miljoner ton är inte lite. De motsvarar ungefär de samlade utsläppen för ett år av 130 000 svenskar. Än viktigare är att regeringens försäljning av utsläppsrätterna aktualiserar frågan om vilken principiell hållning vår regering har i klimatfrågan. Ska vi inte göra allt vi kan på alla tänkbara fronter för att minska utsläppen? Ska våra utsläppsminskningar kunna säljas till en amerikansk storbank? Är Sveriges trovärdighet i klimatfrågor till salu? Lena Ek och regeringen ombedes svara.

Jens Holm
klimatpolitisk talesperson i Vänsterpartiet

00:00 / 00:00