Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Militär insats i Irak äventyrar fredsarbetet

Dagens ETC.

En militär insats är en kortsiktig åtgärd som riskerar att långsiktigt undergräva fredsarbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Irak.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En militär insats är en kortsiktig åtgärd som riskerar att långsiktigt undergräva fredsarbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Irak. Det skriver Kvinna till Kvinna och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen som är kritiska till att Sverige deltar i en militär utbildningsinsats i Irak, vilket riksdagen tar beslut om i dagarna.

Sverige vill visa handlingskraft mot IS, men vi befarar att den militära utbildningsinsatsen kommer att bidra till en ökad militarisering i Irak. Det finns ingen nationell fungerande armé i Irak, inte en enad irakisk försvarsmakt och inte heller en enad kurdisk Peshmerga.

Det är idag oklart vilka väpnade grupperingar Sverige kommer att stödja med sin insats. De förband som krigar mot IS i Irak är etno-religiöst separerade. Idag har alla IS som gemensam fiende, men Irak har andra djupa politiska konflikter som riskerar att stärkas med mer vapen i regionen. En militär insats är en kortsiktig åtgärd som riskerar att långsiktigt undergräva fredsarbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Irak.

Kvinna till Kvinna finns på plats i Irak bland kvinnor som jobbar mot våld, terrorism och förtryck. Våra samarbetsorganisationer ser dagligen att den ökade militariseringen och ökade tillgången på vapen i Irak bidrar till en negativ våldsspiral och höjd konfliktnivå. Självfallet utgör IS framryckning ett ohyggligt hot mot kvinnors rättigheter och liv. Men det är inte bara IS som begår övergrepp och grymheter. Kvinnor i Irak utsätts för våld av olika parter i konflikten.

Stöd till de irakiska regeringsstyrkorna riskerar att även stärka de shiitiska milisgrupper som den irakiska armén samarbetar med, och är beroende av, i kampen mot IS. Dessa milisgrupper har en uttalat islamistisk och kvinnofientlig agenda och rapporteras göra sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter och krigets lagar. Exempelvis har den shiitiska milisen Asaib el Haq utfärdat en dödsdom mot en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Bagdad på grund av att de driver ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor.

IS är en produkt av en splittrande auktoritär politik i Irak, av övergrepp, diskriminering och brott mot mänskliga rättigheter och det finns inga militära lösningar på dessa politiska problem. Militära insatser är aldrig den quick fix alla önskar sig. Tvärtom, de kostar stora pengar och dess effektivitet övervärderas ofta. Vi ser heller inte att en militär insats i Irak är en klok feministisk utrikespolitik. Sverige bör istället gå i bräschen för en bredare strategi för försoning och demokratisering.

* Satsa de 45 miljoner som den svenska militära insatsen kommer att kosta på att bygga upp ett starkt irakiskt civilsamhälle som överbrygger sekterism.

* Utan kvinnors deltagande kan inte fred och demokrati uppnås. Stötta de irakiska och kurdiska kvinnorättsförsvararnas krav på respekt för kvinnors rättigheter och lyssna till deras prioriteringar.

* Prioritera politiska lösningar som kan hjälpa de miljontals flyktingar som är i akut behov av skydd för att överleva och som idag nekas detta skydd.

* Ge ytterligare stöd till den initierade försoningsprocessen och bidra till att säkra ett brett deltagande av olika religiösa och etniska grupper, och möjliggör kvinnors deltagande i återuppbyggnaden av landet.

Lena Ag, generalsekreterare, Kvinna till Kvinna
Anna Ek, Ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
 

00:00 / 00:00