Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Mer effektivitet är det enda som efterfrågas

Bild: Bild: Pixabay

Dagens ETC.

Socialtjänsten, eller andra delar av välfärden, kan inte förväntas uppnå en hög standard samtidigt som man ständigt fortsätter att effektivisera den.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Ett mänskligt möte ska aldrig effektiviseras”, skriver Daniel Bernmar (V) och Ulf Kamne (MP) gällande projektet i Svartedalen (Dagens ETC 22/3 -17). 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Vi kan inte göra annat än att applådera den ståndpunkten. En ståndpunkt som är nödvändig som motstånd för övriga samhällets jakt på effektivitet.

I sitt inlägg sätter de fingret på ett par saker som kan vara nyttiga att lyfta upp. För det första är de rätt ute i sin historiska beskrivning av sex timmars arbetsdag. 

Problemet är, vilket också är grunden till vår artikel, att när vi undersöker två socialtjänsters arbetstidsförkortningar så är mönstret det samma; mer effektivitet är det enda som efterfrågas. Det talar emot att de idag drivs med samma agenda som tidigare i historien.

Ortopedkliniken i Mölndal är ett exempel där arbetstidsförkortning har varit lyckad enligt författarna. Dessvärre är vår farhåga att kliniken är ytterligare ett exempel där arbetstidsförkortning får legitimitet enbart om det för med sig en effektivisering. 

Vi är bekymrade över det samhällsklimat där sex timmars arbetsdag enbart är genomförbar då en produktionsökning är möjlig, något som är svårt att göra i det som beskrivs som det ”mänskliga mötet”.

När Bernmar och Kamne likställer försöket i Svartedalen med Angered faller deras argument tyvärr platt. I det ena fallet anställdes personer för att täcka upp de luckorna som friställdes när personalen gick ner i arbetstid. 

Medan försöket i Angered inte har tillförts en krona, utan är möjligt tack vare att personalen effektiviserar sitt arbete. Syftet med införandet har således varit att utveckla en mer effektiv resursanvändning. 

Resultatet blir då att göra just det som Bernmar och Kamne säger sig INTE vilja göra, att effektivisera det mänskliga mötet. 

Viljan att göra framsteg kan förblinda de godaste intentioner. Socialtjänsten, eller andra delar av välfärden, kan inte förväntas uppnå en hög standard samtidigt som man ständigt fortsätter att effektivisera den. 

Därför är inte sex timmars arbetsdag automatiskt en framåtskridande åtgärd utan behöver fyllas med rätt innehåll.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00