Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Maxa konkurrenskraft med jämställda bolag

Rösta för en kvotering av bolagsstyrelser, uppmanar debattörerna Mikael Damberg (S) och Åsa Westlund (S).
Rösta för en kvotering av bolagsstyrelser, uppmanar debattörerna Mikael Damberg (S) och Åsa Westlund (S). Bild: Bild: Marcus Ericsson/TT Marcus Kurn

Dagens ETC.

”Självklart hade vi helst önskat att näringslivet löst frågan om jämn könsfördelning i styrelser själva – men så är inte fallet och nu är det dags att ta nästa steg.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jämställdhet är ett av fundamenten i vårt moderna samhällsbygge. Men i Sveriges styrelserum har jämställdhet alltför länge varit låg – och nu har regeringen agerat. För en tid sedan skickade regeringen ut ett förslag om en lag för att uppnå jämn könsfördelning i styrelsen för våra största svenska aktiebolag. Senast 2019 ska minst 40 vara kvinnor – annars väntar böter. Självklart hade vi helst önskat att näringslivet löst frågan om jämn könsfördelning i styrelser själva – men så är inte fallet och nu är det dags att ta nästa steg.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Sverige refereras ofta till som ett av världens mest jämställda länder. Kvinnors höga arbetskraftsdeltagande i Sverige är en av nyckelfaktorerna bakom vårt lands framgångar. Sveriges generella välfärdstjänster, inte minst utbyggnaden av barnomsorgen, har bidragit till ett internationellt omtalat högt kvinnligt arbetskraftsdeltagande. Tidigt införande av särbeskattning har gett kvinnor makten över den egna ekonomin och bidragit till självständighet. Vår föräldraförsäkring med öronmärkta pappamånader röner stor uppmärksamhet utomlands och inspirerar företag runt om i världen att modernisera sina förmånssystem.

I internationella sammanhang lyfts Sverige fram som ett föregångsland – och vi ska självklart sträcka på oss och vara stolta över de stora steg mot ett jämställt samhälle som vi med gemensamma krafter tagit.

Men jämställdhet kommer inte av sig själv. Det finns fortsatt många delar av samhället där jämställdheten är långt ifrån tillfredsställande – och här har politiken en roll att fylla.

Många studier pekar på att jämställda styrelser ger mer lönsamma bolag. Våra svenska företag konkurrerar ofta på utmanande globala marknader. Omställningskraft och nytänkande är avgörande faktorer för att lyckas i dagens moderna näringsliv. Hur mångfald och jämställdhet påverkar grupper i allmänhet och i beslutande organ i synnerhet har studerats av många forskare. Resultaten pekar i samma riktning och ställer utom tvivel att arbetet för jämställda styrelser är ett arbete för ett modernt och konkurrenskraftigt näringsliv.

Det är förvånande att det finns flera partier i Sveriges riksdag som kallar sig feministiska – men som inte är beredda att gå från ord till handling i frågan om jämn könsfördelning i bolagsstyrelser.

Med denna lag tas ett rejält kliv mot ett mer jämställt samhälle som kommer att gynna våra svenska företag, öka Sveriges attraktionskraft internationellt och göra Sverige till ett bättre land att leva och arbeta i.

Vi hoppas självklart att de borgerliga partierna förstår att vi genom jämställda bolagsstyrelser har en gyllene chans att maxa Sveriges konkurrenskraft. Annars har vi svårt att se hur man kan kalla sig feminist.

00:00 / 00:00