Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Livsmedelsstrategin är inte hållbar

Bild: Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

En satsning på ekologisk produktion är visserligen ett steg i rätt riktning men sedan kommer de traditionella målen; strategin ska bidra till jordbrukets konkurrenskraft, till ökad ekonomisk tillväxt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jordbruksjorden är den kanske mest missbrukade naturresursen på jorden. Sverige ska för första gången få en livsmedelsstrategi.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

”Det sägs att jordbruket ska göras mer hållbart utan att några seriösa omfattande förslag till ökad hållbarhet finns med.” Det skriver veckans debattörer från föreningen Folk och Frö i Kalmar.

Ledamöter i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott! Visst trängdes ni i tv-soffan när SVT för någon vecka sedan visade dokumentären ”Den sista skörden”? Den är ett måste att se nu inför att ni ska avge ert betänkande om Sveriges kommande livsmedelsstrategi.

”Jordbruksjorden (myllan) är det viktigaste vi har på planeten”. Det uttalas av experter i dokumentären och filmens berättarröst konstaterar på mjuk gotländska att det kanske är den mest missbrukade naturresursen. Filmen var en svidande uppgörelse med det industrijordbruk som dominerar västvärlden sedan ett halvt sekel och som vi sett som en god gärning att skänka i bistånd till utvecklingsländerna. Döda jordar, som med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel stressas att producera stora skördar med dåligt näringsinnehåll i monokulturer av ettårsgrödor.

Och missade ni nästa dokumentär ”Länge leve äkta mat”, så hittar ni den i UR:s programutbud. Där möter man nästa led i matkedjan – den globala livsmedelsindustrin, som på storköpens hundratals hyllmetrar erbjuder hel- och halvfabrikat av mer eller mindre tveksam kvalitet.

För första gången ska Sverige få en livsmedelsstrategi. Och det i en tid när vi verkligen behöver förändra både produktionen och konsumtionen av mat. Så sorgligt då att det förslag som regeringen har lagt på ert bord är en utslätad kompromiss, som innehåller det mesta av traditionell politik. Det sägs att jordbruket ska göras mer hållbart utan att några seriösa omfattande förslag till ökad hållbarhet finns med. En satsning på ekologisk produktion är visserligen ett steg i rätt riktning men sedan kommer de traditionella målen; strategin ska bidra till jordbrukets konkurrenskraft, till ökad ekonomisk tillväxt, till utveckling av landsbygden och till ökad export. Inte med ett ord problematiserar man det ohållbara i industrijordbruket. Tvärtom finns starka krafter för att försvaga vissa djurskyddsregler och ve och fasa så finns tankar om att ändra regler runt förvärv av åkermark, vilket kan öppna upp för riskkapitalister och spekulation i mark.

Den svenska ekobonden, debattören och författaren Gunnar Rundgren är en av få röster som hörts något i debatten om en ny livsmedelsstrategi. Han konstaterar frankt att: ”Mat ska ses som en rättighet och inte som en handelsvara och jordbruk ska ses som skötsel av planeten och inte som business”. Honom kan ni höra i Meny med Tomas Tengby i P1 från torsdagen den 6 april. Och det är värt sin tid att kolla in hans bok ”Den stora ätstörningen”. Många av hans kloka tankar är tillgängliga på tradgardenjorden.blogspot.se. Hans utgångspunkt är att konsumenten ska kunna ha tillit till att den mat hen handlar i sin butik är näringsrik och närproducerad samt att den producerats med långsiktigt hållbara metoder. I dagsläget byggs alternativa distributionskedjor för dessa produkter upp mellan producenter och de mest engagerade konsumenterna (till exempel rekoringar och andelsjordbruk). De når tyvärr endast ut till ett fåtal.

Titta, lyssna och läs så här i elfte timmen, om ni inte gjort det tidigare. Så hoppas vi på att åtminstone någon av er tar upp en seriös debatt i utskottet och senare i kammaren.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.