Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kommunerna måste ta sitt ansvar för att åtgärda hemlösheten

Marika Markovits, Stockholms stadsmission.
Marika Markovits, Stockholms stadsmission. Bild: Bild: Stadsmissionen / Maja Suslin/TT

Dagens ETC.

En misslyckad bostadspolitik är en viktig förklaring till dagens situation med ökad hemlöshet, skriver Marika Markovits från Stockholms stadsmission.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Antalet hemlösa i Sverige ökar. Nya grupper drabbas och situationen blir alltmer oroande. 

I maj 2016 presenterade Boverket siffror som visar att antalet kommuner med bostadsbrist ökat kraftigt. 240 av landets 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist – det är 57 kommuner fler än förra året. Vi har en bostadskris med allvarliga konsekvenser för samhällets allra mest utsatta. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Sedan starten för drygt 160 år sedan har vi på Stockholms Stadsmission arbetat med att lindra akut nöd och motverka utanförskap. Vi fortsätter hävda att bostad är en mänsklig och medborgerlig rättighet. 

En misslyckad bostadspolitik är en viktig förklaring till dagens situation. För att vända utvecklingen måste kommunerna använda sig av de bostadspolitiska verktyg som lagstiftningen ger dem. Men en överväldigande majoritet gör inte det idag, vilket framkommer i Stockholms Stadsmissions hemlöshetsrapport ”Bostadskrisen förvärras och hemlösheten ökar – vilket ansvar har och tar kommunerna?”, som presenteras i dagarna. 

Årets hemlöshetsrapport visar:

Hela 52 procent av kommunerna följer inte bostadsförsörjningslagen – de saknar uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjning.

Under 2014 genomförde endast 16 av landets 277 kommuner som har kommunala bostadsbolag värdeöverföringar med stöd av kommunens bostadsförsörjningsansvar. 

Endast tre av Stockholms läns 26 kommuner genomförde värdeöverföringar med stöd av kommunens bostadsförsörjningsansvar under förra året. 

För att hemlösheten ska bekämpas på allvar behöver fler kommuner nu ta sitt ansvar och det är hög tid att staten tar ett helhetsgrepp kring frågan. Vi föreslår sex kraftfulla åtgärder för att motverka den hemlöshet som nu breder ut sig:

1. Formulera och anta en ny nationell hemlöshetsstrategi

Den bör innehålla ett mål inte bara för antalet bostäder, utan också antalet bostäder för ekonomiskt svaga hushåll. 

2. Lagstifta om en nationell Tak över huvudet-garanti

Socialtjänstlagen behöver kompletteras med en skarp och tydligt formulerad lagbestämmelse som ger människor rätt till tak över huvudet. 

3. Krav på Bostad först-modellen i hela landet

Här får personer med komplexa problem en egen permanent bostad med tillgång till frivilliga och individuellt anpassade stödinsatser. ”Bostad först” är den enda evidensbaserade metod som visat sig vara effektiv och som verkligen fungerar.

4. Sanktioner för kommuner som inte har uppdaterade riktlinjer

Sanktioner för kommuner som inte efterlever bostadsförsörjningslagen och inte har uppdaterade riktlinjer.

5. Inkomstkraven bör slopas nationellt 

Många allmännyttiga bostadsbolag har idag höga krav på den som behöver en bostad. Det kan handla om att inkomster som baseras på olika stöd inte räknas som inkomst.

6. Begär undantag från EU:s statsstödsregler

Att undanta delar av bostadsmarknaden från den kommersiella marknaden är en kraftfull åtgärd för att låta staten stödja sociala åtgärder på bostadsmarknaden.

Regeringen måste anta en nationell hemlöshetsstrategi som på allvar säkerställer att fler kommuner börjar använda sina bostadspolitiska verktyg mer aktivt. Samhällsekonomin påverkas negativt av den pågående utvecklingen. Men de som drabbas hårdast är samhällets allra svagaste. Det är först när alla människor har bostad som vi kan nå visionen om ett mänskligare samhälle – för alla.

00:00 / 00:00