Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jo, en arbetstidsförkortning är visst möjlig

”Energi både i början och slutet på arbetspasset, tacksamhet över mer tid och energi för nära och kära, extra egentid”, skriver debattören är några av fördelarna med sex timmars arbetsdag.
”Energi både i början och slutet på arbetspasset, tacksamhet över mer tid och energi för nära och kära, extra egentid”, skriver debattören är några av fördelarna med sex timmars arbetsdag. Bild: Bild: tt

Dagens ETC.

”Den här tillvaron fungerar helt enkelt inte för oss människor. Vi behöver en strukturell förändring som frigör tid och energi.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Som lobbyist för sex timmars arbetsdag är jag rätt trött på den politiska debatten om arbetstidsförkortning. Eller snarare: den politiska debatten om arbetstidsförkortning är rätt trött.

Jag har läst debattartiklar som placerar försök om sex timmars arbetsdag i alla möjliga olika fack. Enligt några används sex timmars arbetsdag som en del i nyliberala effektiviseringsprojekt. Enligt någon annan är sex timmars arbetsdag en feministisk reform. Jag har till och med hört vissa säga att det är en kvinnofälla. Jag tycker allt detta är onyanserat och det spelar åttatimmarsnormen i händerna.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

I en polariserad tid har vi som samhälle behov av något som enar oss. Gärna något som förbättrar såväl vårt individuella som kollektiva mående. Sex timmars arbetsdag har potentialen att göra det. 

Dagens tillvaro gör många stressade och ledsna. Sjukskrivningstalen stiger, och allra mest ökar de psykiatriska diagnoserna. Fler och fler barn blir sjuka och måste medicineras för att klara av det här samhällets initieringsrit som vi kallar skola. 

Den här tillvaron fungerar helt enkelt inte för oss människor. Och vi är inte X antal fler poliser, eller en lyckad Pisa-mätning, bort från en socialt hållbar tillvaro. Vi behöver en strukturell förändring som frigör tid och energi till det där som vi vet är viktigt men som tenderar att svischa förbi i ekorrhjulet. Vi behöver det oavsett vår politiska färg. 

För även om vår nutid kan beskrivas som splittrad och uppdelad, så är tillvaron egentligen rätt enande. Högre levnadsomkostnader, bostadsbrist, banklån, sämre välfärd, höga sociala krav och heltidsarbete som grädden på moset, är sådant som påverkar många, om inte alla, i samhället. Men det finns hopp. 

En debattartikel lyfte hur personalen på äldreboendet Svartedalen i Göteborg mådde bra av sex timmars arbetsdag. Medarbetarna slutade att sjukna in på jobbet och utförde fler aktiviteter med människorna de var där för att stötta. Det är toppen och det pekar på att sex timmars arbetsdag kommer vara fantastiskt för många verksamheter som idag går på knäna, så som kvinnodominerade vård- och omsorgsyrken. 

Men det gör inte sex timmars arbetsdag till en feministisk reform. Resultaten från Svartedalen återkommer nämligen i andra försök med sex timmars arbetsdag. Energi både i början och slutet på arbetspasset, tacksamhet över mer tid och energi för nära och kära, extra egentid. 

Försöken visar att allt detta påverkar oss som människor på ett positivt sätt, och gör oss mindre sjuka. Oavsett bransch, sektor, kön. Oavsett politisk färg. Att då placera sex timmars arbetsdag i ett allt smalare fack fördröjer inte bara arbetstidsförkortning som politisk reform – det gör även debatten om hur vi tar oss dit onödigt polariserad.

Låt oss ta debatten om sex timmars arbetsdag till nästa nivå. Till en nivå där alla som trånar efter kortare arbetsdagar får plats. Oavsett ideologi. Låt oss prata om hur vi kan göra sex timmar arbetsdag möjligt. Kanske en 5-årsplan där vi först planerar i 1 år, och sen kapar 30 minuter på heltidsveckan per år i 4 år? Inte det? En 10-årsplan då? 

Det kommer att vara en process som bryter åttatimmarsnormen, och vi behöver göra en del förberedelser samt värdera saker lite annorlunda än nu. Men det kanske är precis det vi behöver? 

Oavsett så kommer en arbetstidsförkortning varken vara omöjlig eller samhällsomstörtande. Om ett förslag av den här typen hade kunnat börja diskuteras så hade fler människor kunnat underhålla tanken om hur kortare arbetstid hade förändrat deras liv, utan att behöva landa i att det är en fråga för ett visst politiskt parti.

Vi på Work6hr är partipolitiskt obundna. Vi försöker inspirera och ena de lönearbetare och arbetsgivare som är nyfikna på ett ledigare (arbets)liv redan idag. 

Våga testa! Alla ni som känner att kortare arbetsdag gjort livet bättre, påminn era politiker om vilka de representerar. De blir valda för att göra morgondagen bättre än idag, inte för att övertyga oss om varför reformer som hade gjort oss och våra barn gott, är omöjliga. 

Kräv en diskussion som i alla fall gläntar på dörren till en annan typ av tillvaro. En tillvaro där färden till jobbet görs med överskottsenergi, oavsett om den innehåller barnlämning, bilköer eller ljudbok. En tillvaro där arbetstiden känns såväl meningsfull som effektiv. 

Färden hem, kanske kl. 15, hade kunnat göras med entusiasm inför din fritid. Tid och energi för barnen. Kompisar. En tupplur. Ja, vad du vill. Utan känslan av att inte hinna med, trots att du är igång hela dagen. 

Och föreslå gärna en öppen diskussion om arbetstidsförkortning på just din arbetsplats. Det är inte konstigare än att prata om andra verksamhetsförbättrande åtgärder. 

Behöver ni argument, tips om hur en arbetstidsförkortning genomförs på ett bra sätt, eller bara är nyfikna på sex timmars arbetsdag, så kolla gärna in vår hemsida. Alla är välkomna.

00:00 / 00:00