Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Ingen vegetarian lever på enbart gurka

Dagens ETC.

Visst kan man jämföra kött med gurka eller sallad, som vissa debattörer hänger sig åt. Men ingen vegetarian lever enbart på gurka.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagarna släppte Vi-skogen en rapport om mediernas klimatrapportering. De konstaterar att klimatförnekare återigen har fått mer plats i debatten. Speciellt gäller det personer som förnekar köttets och mjölkens klimatpåverkan. Detta är också en trend vi som miljödebattörer märkt av, exempelvis när fårbonden Göran Rudbeck i spaltar upp varför han menar att djurhållning skulle vara hållbar. På varje punkt är det Rudbeck påstår den diametrala motsatsen mot vad all vetenskap på området säger.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Idén att det skulle krävas mindre vegetabilier än kött för att hålla liv i en människa stämmer inte. Visst kan man jämföra kött med gurka eller sallad, som vissa debattörer hänger sig åt. Men ingen vegetarian lever enbart på gurka. Bönor, nötter och frön innehåller oftast betydligt mer protein per kilo än kött och energiinnehållet per viktenhet är generellt högre i vegetabiliska livsmedel än i animaliska. Rött kött har också nackdelen att det höjer risken för många cancerformer och det mättade animaliska fettet är en viktig faktor bakom hjärt-kärlsjukdomar.

För att framställa ett kilo köttprotein behövs i genomsnitt 10 kilo växtprotein. När det gäller nötkött handlar det om hela 27 kilo växtprotein för att skapa ett kilo kött. Större delen av detta protein kommer från kraftfoder, även om en del också kommer från vall. Och det mesta av det kött vi äter kommer från djur som inte idisslar, utan bara äter kraftfoder. Det innebär att köttproduktion för bort 10 gånger mer näring från matjordarna än motsvarande energi från vegetabilier.

Tillsammans med den intensiva foderodlingen med djurupplöjning innebär det att vi utarmar vår jordbruksmark i rasande takt. Jorden och näringen spolas direkt ut i havet. Östersjön är idag världens mest övergödda hav.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har gjort uppskattningen att all jordens matjord kan vara helt förbrukad inom 60 år om vi fortsätter som vi gör nu. Rudbeck nämner problemet, men skyller det märkligt nog på grönsaksodling, när nästan 80 procent av allt vi odlar i Sverige är djurfoder och vi måste importera lika mycket foder från andra länder.

Många grönsaker, som bönor, går att torka, vilket gör dem mycket hållbara och lätta att transportera. Även nötter frön, rotfrukter och frukt med tjockt skal har väldigt lång hållbarhet. Både kött och färska grönsaker har kort hållbarhet, men när det gäller köttet är det mycket farligt att konsumera efter utgånget datum, så det måste kasseras i stora mängder.

Rudbecks resonemang om hållbart kött saknar helt faktastöd. Men i en den alternativa faktans tidevarv är det långt ifrån unikt.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00