Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hög tid för arbetsgivarna att göra upp med heteronormen

Bild: Bild: Camilla Svensk/ Andreea Alexandru/AP/TT

Dagens ETC.

Ingen ska behöva dölja sin sexuella läggning, sin könsidentitet eller sina könsuttryck på jobbet. Här är våra åtta tips för ett mer hbtq-vänligt arbetsliv.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den självklara respekten för mångfald är en prioriterad fråga för Sveriges största fackförbund Unionen som har 640 000 medlemmar. Ingen ska behöva dölja sin sexuella läggning, sin könsidentitet eller sina könsuttryck på jobbet.

Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare och fack förebygga diskriminering och säkra lika rättigheter och möjligheter för alla anställda. Unionen vill att det på alla arbetsplatser ska bedrivas ett aktivt och systematiskt arbete för en inkluderande arbetsmiljö. Därför verkar våra förtroendevalda för att riktlinjer mot trakasserier, uppförandekoder och beredskapsplaner tas fram på de arbetsplatser där våra medlemmar jobbar.

Hos många arbetsgivare finns det redan i dag en ambition att jobba med mångfald och hbtq-frågor, men kunskapen om hur arbetet kan bedrivas saknas ibland. Därför har Unionen bland annat tagit fram en checklista för hbtq-vänliga arbetsplatser och vägledningar till fackligt förtroendevalda. Tillsammans kan vi bygga ett öppnare arbetsliv.

Om din kollega mår dåligt påverkar det troligtvis dig själv också. Därför vinner alla på att stämningen är god på jobbet. En miljö där alla medarbetare känner sig inkluderade och har möjlighet att prata om vad de gör på sin fritid, och med vem, gör det lättare för alla att trivas. Om du är chef, eller innehar en annan ledarroll i arbetslaget är det extra viktigt att du inte accepterar en exkluderande jargong.

Här är våra åtta tips för ett mer hbtq-vänligt arbetsliv:

• Säg gärna ”alla, oavsett kön” snarare än ”män och kvinnor”.

• Raljera inte över ordet ”hen”. Hen är ett pronomen och ett viktigt ord för många människor som varken identifierar sig som kvinna eller man.

• Använd inte nedvärderande ord om hbtq-personer. Är du osäker på om ett ord är nedsättande, välj hellre ett annat.

• Använd inte hbtq-personer som allmän frågelåda. Är du nyfiken, kolla först om det är okej att fråga. Och ställ inte frågor som är så intima att du själv inte skulle vilja svara på dem.

• Ofta tas det för givet att människor är heterosexuella, men egentligen kan du inte veta vilken sexuell läggning en person har om inte personen ifråga själv har valt att berätta. Använd därför gärna könsneutrala ord som partner och sambo hellre än flickvän, pojkvän, maka eller make när du frågar om kollegors familjeförhållanden.

• Säkerställ att toaletterna på arbetsplatsen är könsneutrala. Om ni har omklädningsrum och det finns behov av ett enskilt rum för ombyte, ordna det!

• Skratta inte med om det dras homofobiska eller transfobiska skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar dessa. Det spelar ingen roll om någon på arbetsplatsen är (öppet) homo- eller bisexuell eller har en transidentitet. En kränkande jargong är alltid skadlig för arbetsmiljön.

• Sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck får aldrig vara skäl att behandla någon illa eller att utesluta någon ur gemenskapen. Om du ser att detta ändå sker: Säg ifrån, erbjud den utsatta ditt stöd och informera arbetsgivaren.

För de allra flesta är arbetsplatsen en betydande del av vardagen och en viktig del av livet. Som Sveriges största fackförbund är ett självklart mål en jobbtrygghet som gäller för alla. Nu är det hög tid för fler arbetsgivare att på allvar göra upp med heteronormen. Tillsammans kan vi bygga ett öppnare arbetsliv i god anda enligt den svenska modellen.

00:00 / 00:00