Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Handels: Våra medlemmar förlorar jobbet – varje dag

Dagens ETC.

För att hejda utvecklingen mot en allt mer otrygg arbetsmarknad kommer vi att arbeta hårt för ett ­regeringsskifte i Sverige, skriver flera fackliga före­trädare för Handels.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att varje dag stämpla ut från jobbet som arbetslös och inte ges möjlighet att planera för framtiden skapar oro och ohälsa. För att hejda utvecklingen mot en allt mer otrygg arbetsmarknad kommer vi att arbeta hårt för ett ­regeringsskifte i Sverige, skriver flera fackliga före­trädare för Handels.

Tusentals anställda förlorar jobbet varje dag då de går hem från arbetsplatsen.

Det beror på att arbetsgivare, bland annat inom Handels område, kan anställa personer på så kallade nolltimmarskontrakt. Det borde vara olagligt, men är det tyvärr inte. Flexibiliteten för arbetsgivarna går före människors trygghet i arbetslivet.

I dag går det att anställa personer upp till fyra-fem år utan att de blir fast anställda. Följden riskerar bli att många aldrig får en trygg försörjning, kan hyra eller köpa bostad eller bilda familj. I stället för framtidstro skapas en frustration hos våra medlemmar och ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden. Som fackligt engagerade ser vi de problem som bristfällig lagstiftning kan skapa. Under många år har politiska beslut fattats, både på europeisk och på nationell nivå, som bidragit till att skapa otrygghet och missförhållanden på arbetsmarknaden.

Vi hyste förhoppningar om att ett EU-parlament med fler ”röda” parlamentariker skulle få bidra till fler bra arbetsmarknadspolitiska beslut. Beslut som skulle kunna vända den negativa utveckling vi sett. Dessvärre blev det inte så. Det blå blocket blev större än det röda vilket kommer att innebära en tung uppförsbacke för oss även på svensk arbetsmarknad.

Det som också oroar oss är hur främlingsfientliga och nationalistiska företrädare har vind i seglen och kan komma att bli en stark kraft i parlamentet. De är öppet fientliga mot fackföreningsrörelsens idéer om att värna goda arbetsvillkor, arbetsmiljöfrågor och internationell solidaritet.

Medlemmar hör av sig till oss och berättar om sin situation – men vågar inte ens för oss berätta var de jobbar, eftersom de kan få sluta jobbet redan samma dag. Att varje dag stämpla ut från jobbet som arbetslös och inte ges möjlighet att planera för framtiden, att ständigt hoppas på tillräckligt många timmar den här månaden, skapar oro och ohälsa. När arbetslösheten är hög är det för det stora flertalet självklart att ta dessa jobb, det är bättre än inget jobb alls.

Frustrationen är inte bara stor hos dem som drabbas utan också hos oss som försöker företräda dem. Företagens vinster är i dag viktigare än det samhällsansvar vi som arbetsmarknadens parter borde ta. Visst, vi har inte kommit till den nivå där fabriker rasar samman som i Bangladesh, vi har bättre arbetsmiljövillkor och bättre löner i vårt land än i andra länder, men många av våra medlemmar med otrygga anställningsvillkor mår väldigt dåligt. Den stress och press de känner är inte rimlig. De måste, precis som människor med ett fast jobb, betala sina räkningar.

Med politiska beslut kan lagstiftning lägga grunden för en trygg arbetsmarknad i de frågor som inte löses mellan arbets­givarorganisationer och fackförbund. Lagar om inflytande, medbestämmande och god arbetsmiljö är viktiga för att skapa ett sunt yrkes- och näringsliv. Kollektivavtalen som tecknas därutöver är viktiga för att lägga en god grund för utveckling av svensk arbetsmarknad. De generella försäkringssystem som vi skapar gemensamt för att skydda den enskilde som blir sjuk eller arbetslös måste fungera.

Även om vi har ett tufft läge i Europapolitiken kommer inte vi fackliga företrädare vika ner oss i arbetet på hemmaplan. Vi kommer att fortsätta kampen för trygga jobb, ett säkert och värdigt arbetsliv och reellt inflytande på arbetsplatsen för våra medlemmar. Därför kommer vi att arbeta hårt för att åstadkomma ett regeringsskifte i Sverige. En socialdemokratiskt ledd regering som tar ansvar för arbetsmarknadspolitiken är ett måste för att skapa ett gott arbetsliv för alla.

Therese Andersson, ordförande, Handels avdelning 11 Örebro

Patrik Sedin, ordförande, Handels avdelning 17 Karlstad

Åsa Kratz, ordförande, Handels avdelning 18 Västerås

Martin Ångman, ordförande, Handels avdelning 20 Stockholm

Tomas Andersson, ordförande, Handels avdelning 36 Uppsala

00:00 / 00:00