Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge oss mandat att styra upp vården

Bild: Bild: Emil Langvad / TT

Dagens ETC.

I dag står den skånska sjukvården inför en av de största kursändringarna sedan reformen på 90-talet. Vi bygger om och moderniserar – men vem ska utföra arbetet?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den statliga Stiernstedtsutredningen visade hur vi byggt upp sjukvården kring sjukhusvården, framför allt kring den högspecialiserade vård som utgör 15 procent av verksamheten i stället för kring de 85 procent av verksamheten som består av behandling av kroniska sjukdomar och multisjuka äldre.

Med hälso- och sjukvårdsavtalet försöker vi tänka om – det utvecklingsavtal med syfte att säkra vården för de hårdast drabbade äldre som samtliga 33 kommuner i Skåne undertecknat. Avtalet vill styra om för att kunna ge vården där den sjuke är: den nära vården, den säkra vården, den trygga vården.

För att kunna göra detta ska kommuner, primärvården och regionen hitta bra sätt att samarbeta, bra sätt att förebygga. Lyckade exempel på detta kan vi bland annat se i projekt som Hälsostaden och Norrtäljes Tiohundra.

Visst låter det bra?

Problemet är bara att för att kunna genomföra en lyckad samordning krävs resurser. Ingen som någonsin renoverat ett hus tror på fullaste allvar att det går att göra utan material, utan investeringar eller utan hantverkare. Hur kommer det sig då att vi tror att dagens redan pressade vårdcentraler, vårdanställda och kommuner ska kunna göra detta på luft? Hur ska vi kunna utveckla vården till att bli bättre och säkrare för våra multisjuka äldre om inte verksamheterna som ska göra detta arbete får extra resurser?

Hur kan vi tro att vårdcentralerna ska klara ytterligare extra uppdrag, när de redan signalerat att de är i kris och för att ens kunna klara sitt grundläggande uppdrag tvingas ta in hyrpersonal?

Hur kan vi tro att vi under ett anställningstak och besparingar ska kunna arbeta för en hållbar förändring på sikt? Vårdarbetarna har redan en sjukfrånvaro som är 2,5 gånger högre än för den sedvanliga skånske lönearbetaren.

När ska vi som arbetar på golvet få slippa höra att vi ska bygga om, effektivisera och renovera utan att få rätt förutsättningar? Alla som målat en vägg vet att resultatet beror på hur väl du utfört förarbetet och underarbetet.

Det vill vi – göra rätt från början! Vi vill inte ha väggar med avflagad färg. Vi vill inte stå med en renovering utan vare sig hantverkare eller material. Ge oss mandatet och förutsättningarna för att göra jobbet, så kommer det bli både snyggt, tryggt och hållbart över tid.