Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge asylsökande rätt att arbeta

Khaled Maana, kongressombud Miljöpartiet Helsingborg, Rebecka Forsberg, kongressombud Grön Ungdom, Oliver Björklund,  arbetsmarknadspolitisk talesperson Grön Ungdom.
Khaled Maana, kongressombud Miljöpartiet Helsingborg, Rebecka Forsberg, kongressombud Grön Ungdom, Oliver Björklund, arbetsmarknadspolitisk talesperson Grön Ungdom.

Dagens ETC.

”Den stelbenta svenska byråkratin låser effektivt fast asylsökande människor i ett moment 22.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Självförsörjning är idag ett krav för att asylsökande människor ska få permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Samtidigt har vi en byråkrati som effektivt stänger ute asylsökande och nyanlända människor från den svenska arbetsmarknaden.

Grön Ungdom tycker att rätten till egen försörjning ska gälla alla människor. Därför vill vi att Miljöpartiet verkar för att avskaffa kravet på undantag från arbetstillstånd (AT-UND) för asylsökande, så att alla asylsökande vuxna kan arbeta från dag ett.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

När den nya tillfälliga asyllagen trädde i kraft förra året ersattes permanenta uppehållstillstånd av tillfälliga uppehållstillstånd för gruppen alternativt skyddsbehövande. Enligt den nya lagen måste den som flytt krig och katastrof och sökt asyl i Sverige få en anställning inom 13 månader för att få permanent tillstånd att stanna i landet.

Samtidigt visar en undersökning av SCB att det tog hela sju år innan hälften av alla som flydde till Sverige år 1999 kom in i arbete. Av de som kom till Sverige 2009 kom endast 8 procent in på arbetsmarknaden under sitt första år här. Det är tydligt att 13 månader inte är tid nog att hinna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. 

2014 hade endast 0,5 procent av de 81 000 människor som sökt asyl i Sverige ett jobb, enligt Migrationsverkets siffror. Detta är extremt anmärkningsvärt då det handlar om människor som både vill och kan jobba för att bidra till och bli en del utav samhället i Sverige.

Problemet är inte att de som flyr till Sverige vill sitta på asylboendet och rulla tummarna, som det ofta påstås i debatten. Problemet är den stelbenta svenska byråkratin som effektivt låser fast asylsökande människor i ett moment 22. 

Om du som asylsökande vill jobba i Sverige behöver du ansöka om ett undantag från kravet på arbetstillstånd, ett så kallat AT-UND. För ett år sedan hade endast en av sex kvalificerade asylsökande ett sådant intyg – vilket är alldeles för lite då så många som möjligt behöver få en ärlig chans att etablera sig på arbetsmarknaden från dag ett. Utöver ett AT-UND behöver du ansöka om preliminär A-skatt för att upprätta ett anställningsavtal. Det kräver ett samordningsnummer från Skatteverket som i sin tur kräver att du har tillgängliga ID-handlingar. ID-handlingar som du antingen har tappat eller glömt i flykten, eller som du lämnat till Migrationsverket i början på din asylansökan. Svenskt Näringsliv berättar även om fall där Skatteverket har krävt att asylsökande skall uppvisa anställningsavtal för att få samordningsnummer; trots att man måste ha ett samordningsnummer för att kunna upprätta anställningsavtal.

Kort sagt är det byråkratiska systemet lika invecklat som det är omodernt. För när inte ens ansvariga myndigheter förstår hur reglerna skall tillämpas, då är det något som gått snett. Någonstans mellan myndigheter och arbetsgivare faller de asylsökande och nyanlända mellan stolarna i jakten på sitt första arbete. Och då har vi inte ens nämnt den stora språkliga barriären för de som förväntas navigera sig genom denna djungel av regler för att öka sina chanser att få stanna här permanent.

Från både höger och vänster förs det en retorik om att “alla som kan jobba ska jobba”. Grön Ungdom tycker det är dags att ord omsätts i handling. Därför vill vi att Miljöpartiet på den kommande kongressen tar ställning för att avskaffa ordningen med krav på undantag från arbetstillstånd (AT-UND) för asylsökande vuxna. Att ge alla asylsökande vuxna rätt att arbeta är en viktig rättvisefråga som ökar deras chanser att få permanent uppehållstillstånd. Det ger dessutom dessa människor möjligheten att skaffa sig vänner, träna språket och en sysselsättning i väntan på ett livsavgörande besked.

Vi vill ersätta dagens byråkratiska labyrinter som tvingar människor till passivitet, med ett system som öppnar upp för möjligheter.

00:00 / 00:00