Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Förvänta er inget arbete mot övervakningen de närmaste fyra åren”

”Alla riksdagspartier tjänar på att integritetsdebatten lägger sig. Du, jag och våra familjer och vänner gör det inte”, skriver  Anna Troberg (PP)
”Alla riksdagspartier tjänar på att integritetsdebatten lägger sig. Du, jag och våra familjer och vänner gör det inte”, skriver Anna Troberg (PP) Bild: BILD: Bertil Enevåg Ericson/TT

Dagens ETC.

Det är upp till oss integritetsvurmare utanför riksdagen att göra den personliga integriteten så angelägen för människor att den inte kan sopas under mattan i nästa valrörelse.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De fyra kommande åren kommer integritetsfrågan lysa med sin frånvaro i Riksdagen.
   Det är nu upp till oss integritetsvurmare utanför riksdagen att göra den personliga integriteten så angelägen för människor att den inte kan sopas under mattan i nästa valrörelse, skriver Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.

När den stora FRA-debatten rasade 2008 slog Fredrik Reinfeldt fast att ”alla tjänar på att debatten lägger sig”. Om man med alla menar alla riksdagspartier, så har han med tiden fått helt rätt. Man behöver nämligen inte vara Sherlock Holmes för att lista ut varför den personliga integriteten i dag lyser med sin frånvaro i den politiska debatten. Svaret är enkelt: Inget av riksdagspartierna har något att vinna på att tala om integritet.

Allianspartierna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla aktivt varit med och avvecklat din och min personliga integritet genom att rösta för FRA-lagen, en implementering av EU:s datalagringsdirektiv och andra integritetskränkande lagar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sedan den stora FRA-debatten 2008 som bäst uppbådat ett oengagerat och blekt motstånd, men har i realiteten inte gjort någon skillnad. 

Miljöpartiet sitter i dag visserligen i regeringen, men man är ett litet parti i en svag regering. Vill man kunna presentera konkreta politiska resultat i nästa valrörelse, så måste man fokusera helt på sina kärnfrågor. Detsamma gäller Vänsterpartiet som nu står helt marginaliserade och ensamt till vänster om regeringen. 

Det betyder i klarspråk att det under de kommande fyra åren inte finns något verkligt motstånd mot övervakningssamhället i riksdagen. Det finns bara några få engagerade riksdagsledamöter, som deras partier vid behov kan använda som integritetsalibi, men det är också allt. De kommer inte att kunna göra någon reell skillnad förrän vi byter ut deras övervakningsglada kollegor.

Detta ställer stora krav på alla oss integritetsvurmare som befinner oss utanför riksdagen. Det är nu upp till oss att göra den personliga integriteten så angelägen för människor att den inte kan sopas under mattan i nästa valrörelse. Det gör vi bäst genom att skapa en fördjupad och breddad integritetsdebatt som berör människor i deras vardag. 

Det duger inte att bara prata om teknik. Det duger inte att bara prata om alla. Teknik värmer inga hjärtan. Ingen känner empati med ett anonymt ”alla”. Gräsrotsrörelser uppstår när tillräckligt många människor inser att det inte är någon anonym annan person som drabbas, utan de själva och dem de bryr sig allra mest om. Så, låt oss sätta namn och ansikten på de som drabbas av dagens brist på integritetsomtanke. 

Låt oss tala om Hamid och andra papperslösa invandrare som drabbas när polisen trålar sina insamlade data i nästa inhuman REVA-inkarnation.

Låt oss tala om Lotta och Jennifer och andra (o)kända kvinnor som drabbas när deras privata bilder sprids i den testosteronstinna snålblåsten på nätet.

Låt oss tala om Ture och andra äldre som drabbas när de tvingas välja mellan ingen trygghet och falsk trygghet i form av en kamera i sovrummet.

Låt oss tala om Dilsa och andra hbtq-flyktingar som drabbas när FRA samlar in information om deras sexuella läggning och byter bort den till hemlandet de flytt, som de snart skickas tillbaka till igen.

Låt oss tala om Gustav och andra människor som drabbas när deras anhöriga tvingas klocka och detaljredovisa deras toalettbesök till Försäkringskassan.

Integritet är inte en sakfråga. Det är en livsåskådning, ett sätt att tänka, ett sätt att leva och ett sätt att agera. Vår rätt till personlig integritet hänger inte på några få politiska sakfrågor som vi kan vinna eller förlora. Vår integritets vara eller inte vara vilar långsiktigt på vår vilja och förmåga att inkorporera ett integritetstänk i alla beslut – både privata och politiska.

Alla riksdagspartier tjänar på att integritetsdebatten lägger sig. Du, jag och våra familjer och vänner gör det inte. Låt oss därför berätta om Hamid, Lotta, Jennifer, Dilsa och Gustav och alla andra som kommer i kläm när den personliga integriteten sätts på undantag. Deras personliga öden är nyckeln till den attitydförändring som behövs för att bygga ett samhälle där den personliga integriteten respekteras.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.

00:00 / 00:00