Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fi: Militärövningen är ett hot mot säkerheten

Soldater från amfibieregementet vid Haninge garnison deltar i övningen Baltops, juni 2016.
Soldater från amfibieregementet vid Haninge garnison deltar i övningen Baltops, juni 2016. Bild: Bild: Yvonne åsell/svd/TT

Dagens ETC.

”Det vi behöver är övningar som ger färdigheter för att skapa fred, för att implementera mänsklig i stället för territoriell säkerhet.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 11 september startar ”Aurora 17”, den största militärövningen i sitt slag på mer än 20 år i Sverige. Enligt Försvarsmakten deltar ”fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet.

Dessutom kommer också förband från Nato och länder som inte är med i den militära alliansen delta i övningen. Syftet med ”Aurora 17” sägs vara ”att samträna stridskrafterna och öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige”.

Det är paradoxalt hur Försvarsmakten resonerar för att rättfärdiga militärövningen. Det är precis genom att förbereda sig för krig som en tar ett steg framåt för att distansera sig från möjligheterna att bygga fred och skapa mänsklig säkerhet. Övningar av detta slag bygger på patriarkala idéer om att territorium ska försvaras med militära medel. Det vi behöver är övningar som ger färdigheter för att skapa fred, för att implementera mänsklig i stället för territoriell säkerhet.

Ett samhälle som vill satsa på fred skulle istället involvera myndigheter som satsade på förtroendeskapande civila åtgärder i centrum för att säkra människors våldsfria vardag. Exempelvis är partnervåld ett existerande säkerhetsproblem idag, där det oftast är kvinnor som möter en dödlig utgång. Försvarsmakten är inte byggd för att hantera underliggande anledningar till konflikter. Därför är det omöjligt för dem att effektivt förebygga och stoppa konflikter och utföra handlingar för att skapa fred.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Enligt Kampanjen ”Stoppa krigsövningen Aurora” kostar övningen ca 583 miljoner kronor. Samtidigt stängs BB i Sollefteå. Sjuksköterskor går på knä i sitt arbete för att det inte finns resurser. Det är denna sorts logik som är ett hot mot vår säkerhet. Militär kapprustning förhindrar och står i motsättning till ökad välfärd och satsningar på miljömål och hållbar utveckling.

Feministiskt initiativ vänder sig starkt emot den pågående utvecklingen av ett närmande till Nato. Många steg har tagits i den riktningen sedan 1994 då Sverige anslöt sig till Partnerskap för fred (PFF), ett samarbetsprogram mellan Nato och icke-medlemsländer. Ännu ett närmande gjordes 1997, då till det Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR) som är ett råd för Natos samarbetsländer.

Så sent som i maj förra året godkändes Värdlandsavtalet av riksdagen, och i september i år kommer Auroraövningen att pågå under tre hela veckor.

Ett närmande till denna militära allians skulle förstärka en gemenskap som bygger på krigslogik och militära medel inklusive kärnvapen. Det är inte den utveckling vi vill ha. Sverige borde agera som en diplomatisk och spänningsminskande kraft i världen.

Feministiskt initiativ stödjer kampanjen ”Stoppa krigsövningen Aurora” som ett legitimt sätt att säga stopp till militarism och upprustning. Världen behöver idag fredsinsatser och nedrustning. Därför vill Feministiskt initiativ förstärka våra ansträngningar för att skapa en jämlik, jämställd, hållbar och fredlig värld där hot i första hand identifieras utifrån nuvarande mänsklig säkerhet och inte utifrån lösa spekulationer kring kommande territoriell säkerhet. Det är att vara realist från ett feministiskt perspektiv.

00:00 / 00:00