Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En nationell samordnare ska inte utgå från rykten

”Den position Martin Valfridsson innehar trodde vi skulle generera i direktiv till kommuner och landsting. Utreda skolfrågan. Inte spekulationer i polisiära frågor”, skriver Gini Molin.
”Den position Martin Valfridsson innehar trodde vi skulle generera i direktiv till kommuner och landsting. Utreda skolfrågan. Inte spekulationer i polisiära frågor”, skriver Gini Molin. Bild: Bild: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT

Dagens ETC.

Det är inte acceptabelt att döma människor med åsikter och rykten som om de vore fakta. Särskilt inte från regeringshåll.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är inte acceptabelt att döma människor med åsikter och rykten som om de vore fakta. Särskilt inte från regeringshåll, skriver Gini Molin.

Just hemkommen från Rumänien och de byar våra västerbottniska EU-migranter härrör från möts jag av samma rubriker som figurerat hela hösten och vintern. Att det förekommer organiserad brottslighet, prostitution och organiserade ligor bland EU-migranter.

Det hade inte förvånat så mycket om inte uttalandet kommer från den person vi aktivister väntat på; regeringens samordnare Martin Valfridsson. Rent generellt brukar det vara så att finns det konkreta misstankar brukar en förundersökning pågå. Då kan man inte uttala sig. Har man däremot en dom i handen, då kan man bekräfta det som var misstankar eller rykten – att det förekommer organiserad brottslighet, prostitution och organiserade ligor bland EU-migranter. Och har man en dom, ja då berör den endast den eller de som är dömda. Så fungerar svensk demokrati.

Detta är viktigt för att vi bor i ett generaliserande samhälle. Ingen utstött får någonsin göra fel, då drabbas alla. Vi har sett otaliga brott begås mot EU-migranter i Sverige. Lägerbränder, skottskador, stulna gåvor som polisanmäls, vattenhinkar och till och med bensin har hällts över folk. Är det sådant man vill framkalla? Är det den typ av människosyn vi vill ha?

Jag jobbar i organisationen Hjälp Västerbottens tiggare. Här finns cirka tvåhundra personer som vi känner vid namn; romer, rumäner och bulgarer. De är medvetna om hur samhället ser på dem. De lever sina liv som mina resande förfäder gjorde – betraktade som skitiga, tjuvaktiga, oärliga och grovt brottsliga. Det är en människosyn som jag trodde vi hade börjat frångå i Sverige, med ersättningar och vitbok. Nu är vi tillbaka där vi började. Det är inte okej att döma människor med åsikter och rykten som om de vore fakta. Särskilt inte från regeringshåll. Våra EU-migranter i Västerbotten har integrerats sedan ett år tillbaka. De deltar på våra föreläsningar, svarar på frågor och jobbar aktivt med att inte exkluderas. De deltar i aktiviteter med oss men öppnar också sina dörrar till samhället. De som önskar är välkomna att delta i arbetet med oss. Det är så vi jobbar. Full transparens. Ömsesidigt. På så vis har vi undvikit rykten och misstankar. Ingen brottslighet riktad mot våra EU-migranter och heller ingen brottslighet utförd av våra EU-migranter.

Jag trodde att en samordnare skulle ha en förutsättningslös utredande funktion. Komma med fakta. Inte fortsätta den trall som initierats av politiska vindar grundade på okunnighet. Även regeringsrepresentanter bör hålla sig med källor och källkritik. Den position Martin Valfridsson innehar trodde vi skulle generera i direktiv till kommuner och landsting. Utreda skolfrågan. Inte spekulationer i polisiära frågor. Det gör polisen bättre själva.

00:00 / 00:00