Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ekologiskt hållna kor och får är det bästa du kan få

"Så ät mer naturligt kött – för en bättre värld", skriver Göran Rudbäck.
"Så ät mer naturligt kött – för en bättre värld", skriver Göran Rudbäck. Bild: Bild: Emil Langvad/TT

Dagens ETC.

Vare sig vi äter vegetabilier eller animalier är det växtbaserat, men för människan är det näringsfysiologiskt effektivare att äta animalier – det krävs en väsentligt mindre mängd animalier än vegetabilier för att hålla liv i en människa.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Per-Anders Jande och Jonas Norberg argumenterar (Dagens ETC 11/2) för att människor ska gå över till vegetabiliska livsmedel. Sårbarheten med en sådan dietförändring framgår tydligt denna vinter med en ovanlig, men inte alls unik, årsmån både i Sverige och medelhavsländerna där grönsaksodlingarna förstörts av köld och snö.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Växter är den enda livsformen på jorden som kan tillgodogöra sig solenergi och de bygger kolhydrater och proteiner till nytta för i princip alla andra livsformer. Vare sig vi äter vegetabilier eller animalier är det växtbaserat, men för människan är det näringsfysiologiskt effektivare att äta animalier – det krävs en väsentligt mindre mängd animalier än vegetabilier för att hålla liv i en människa.

Därtill är animalier ur hållbarhetssynpunkt av flera skäl fördelaktigt jämfört vegetabilier:

Näring: Orsaken är enkel. Ju mindre växtnäring som förs bort från åkern, desto mindre måste ersättas. Gödseln som djuret under sin livstid producerar återförs till åkern och den lilla mängd växtnäring som förs bort när djuret slaktas ersätts av den naturliga vittringen av jordpartiklarna. Vegetabilier för "permanent" bort 10–100 gånger mer växtnäring från åkern och om produktionsförmågan ska upprätthållas måste förlusten ersättas.

Energi: Mänskliga utsöndringar återförs regelmässigt inte till åkern, vilket kostar mycket energi oavsett om det är konstgödsel eller andra gödningsmedel som ersätter förlusten. Transporten av vegetabilier från odling till konsument är genom den större mängden på samma sätt ett energislöseri och störst är slöseriet när maten transporteras långt. Detta är normalfallet för färska grönsaker med hög vattenhalt som gör dem tunga och ömtåliga.

Vatten: Vallen klarar sig på regnvatten, så nöt- och fårkött förbrukar en bråkdel av det vatten som krävs vid grönsaksodling, där konstbevattning är normalt. Därtill har den ständigt gröna, välskötta vallen god vattenhållande förmåga som gör att den klarar perioder av torka.

Kol: Vallen som odlas som mat till får och nöt frigör inte kol – tvärtom – till skillnad från spannmåls- och grönsaksodling som läcker kol när jorden bearbetas inför sådd. Detta har stor betydelse för näringsläckage och jordens långsiktiga bördighet, mer kol ger mindre näringsläckage och därmed bördigare jord.

Avslutningsvis, ekologiskt hållna kor och får som får sin naturliga föda av gräs och örter är den mest hållbara och näringseffektiva föda du kan få. Så ät mer naturligt kött – för en bättre värld!

00:00 / 00:00