Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Dumsnålt vinstintresse hör inte hemma i välfärden

Bild: Bild: Stefan Axell

Dagens ETC.

”Personalen går på knäna, de äldre far illa och deras anhöriga får magont av oro”, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sundbyberg är en mellanstor kommun i Stockholms län. I staden finns flera olika äldreboenden, några drivs av kommunen, andra av privata utförare. På Ekbacken finns tre äldreboenden. Hösten förra året upphandlades ett av dem. Företaget som drivit det tidigare tyckte att ersättningen var för låg för att det skulle vara värt att driva vidare.

Men den efterföljande upphandlingen vanns av ett bolag som lade sig under de tidigare ersättningsnivåerna. Direkt efter att resultatet offentliggjorts varnade Kommunals representanter för att ersättningsnivån var för låg för att verksamheten skulle kunna drivas på ett ansvarsfullt sätt, samt för att det företag som vunnit upphandlingen sedan tidigare kritiserats kraftigt i kommun efter kommun. Företaget som vann upphandlingen och från och med den 1 april 2017 skulle driva äldreboendet var Frösunda.

Redan innan Frösunda tagit över driften lät de meddela personalen att deras tjänstgöringsgrad skulle hyvlas, i vissa fall med så mycket som 30 procent. De valde också att splittra arbetsgrupperna och flytta runt de anställda till nya avdelningar där de inte kände de boende eller deras behov.

Resultatet lät inte vänta på sig. Äldre som bara skulle ha flytande föda fick fast föda. Någon blev liggande med ett larm som ringde men ingen som kom. En annan fick fel medicin. Redan efter en vecka gick staden in och krävde vite av Frösunda då de inte följde de bemanningskrav som ställts i upphandlingen. Frösunda bestred vitet.

Konflikten eskalerade. Jonas Sjöstedt träffade personalen – men inte på deras arbetsplats då de var rädda att listas som ”bråkmakare” av sin arbetsgivare. Kommunals ordförande Tobias Baudin berättade i Kommunalarbetaren om hur han haft en dialog med Frösunda om att sluta hyvla tjänster och till slut backade företaget och personalen fick tillbaka sina tjänstgöringsgrader. Organisering lönar sig!

Men dessvärre inte för alla. En av de anställda sades upp. De anhöriga fortsätter höra av sig till mig och är oroliga för sina äldre släktingar i huset. De berättar också att personalen som är kvar tvingats skriva under ett lojalitetsavtal med sin arbetsgivare, trots att meddelarfrihet är inskrivet i avtalet med Sundbybergs stad (numera även i lagen).

Samtidigt. Alliansen och Miljö-partiet som sedan 2016 styr Sundbyberg valde under förra året att införa Lagen om valfrihet (Lov) inom stadens äldreboenden. Det innebär, enligt förvaltningens egen utredning, att ersättningsnivåerna i de egna boendena måste sänkas. Kommunal varnade – återigen – för hur det här skulle slå mot personalen och mot de boende. De fick rätt. Igen.

Under våren har vi fått rapporter om försämrade förutsättningar och villkor inom äldreboendena – till den grad att man nu skrivit två begäran till Arbetsmiljöverket till följd av försämrade scheman.

Så vad lär vi oss av det här? Till att börja med att vinstintresse inte hör hemma i välfärden – samtidigt som personalen går på knäna, de äldre far illa och deras anhöriga får mag-ont av oro så hade Frösunda Omsorg i Stockholm AB under 2016 en vinstmarginal på 25,96 procent. Men vi lär oss också att dumsnål-heten har ett pris – oavsett driftsform.

Det priset får personal och de äldre betala.    

00:00 / 00:00