Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det ska löna sig att arbeta – sänk inkomstskatten

Bild: Bild: Erik Nylander/TT/privat

Dagens ETC.

Robin Tapper vill ha en skattereformmed sänkt skatt på arbete och företagande som ersätts med miljöskatter. Detta skulle gynna både näringsliv och arbetstagare.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Trettio år har gått sedan den senaste skattereformen. Dagens skattesystem är på flera sätt skadligt för arbetsmarknaden.
Men med en ny skattereform som gynnar både näringsliv och arbetstagare kan den svenska modellen bygga ett Sverige i framkant. Det är hög tid för politikerna att inse allvaret i frågan.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Att kunna försörja sig själv är vägen till ett självständigt liv. Det är en frihet som fler borde få uppleva. I dag är det svårt att komma in på svensk arbetsmarknad, särskilt för nyanlända, funktionshindrade, nyutexaminerade och ungdomar.

När fler människor jobbar minskar utanförskapet. Därför vill Liberalerna se fler och bättre jobb, med lägre trösklar till den första inkomsten.

Det är genom företagens möjlighet att växa som arbetstillfällen skapas. Ett näringsliv som blomstrar skapar nya livschanser för individer och i förlängningen ökade skatteintäkter, som finansierar vården, skolan och omsorgen.

Det betyder att skatter som slår mot jobben också skadar välfärden. Trots det faller nästan två tredjedelar av dagens skattebörda på människor som arbetar och företag som anställer.

Det finns starka skäl att se över den prioriteringen. Det ska alltid löna sig i plånboken att arbeta och att vilja utvecklas under sin karriär. Därför bör ingen individ betala mer än hälften av sin löneökning i skatt.

Vid ett seminarium om ”skattepolitik för duktiga flickor” under Almedalsveckan påpekade Birgitta Ohlsson att kvinnor som grupp missgynnas av dagens skattesystem. Inom många yrken som domineras av kvinnor är det direkt olönsamt att vidareutbilda sig eller att klättra till en högre position.

För den som till exempel avancerar till enhetschef inom äldreomsorgen äter inkomstskatten upp större delen av lönepåslaget. Det är både orimligt och farligt för arbetsmarknadens utveckling och Sveriges tillväxt.

En modern skattereform bör styras av idén om grön skatteväxling. Det betyder att sänkt skatt på arbete och företagande ersätts med miljöskatter som syftar till att få ner utsläppen och begränsa verksamheter och trafik som hotar klimatet.

En sådan skatteväxling företräds med kraft av TCO, men den har också stöd i Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Genom att sätta ett pris på miljöförstöring blir det den som faktiskt släpper ut som får stå för notan – inte det gemensamma skattekollektivet. I grunden är detta en liberal tanke.

Att enbart beskatta miljöförstöring räcker dock inte för att kompensera för kraftigt sänkta skatter på inkomst och näringsverksamhet. Därför måste beskattningen av bostadssektorn totalt sett bli något högre.

Med lägre skatt för den som säljer sitt hem, men ett högre pris på stora bostadsytor kan skattesystemet främja rörlighet på bostadsmarknaden och ett mer effektivt användande av det befintliga beståndet.

Den enskilda individen bör därför betala en högre fastighetsavgift som styrs av antalet kvadratmeter i boyta och tomtyta.

Sverige ska vara ett land som andra länder inspireras av, där fler och bättre jobb skapas genom ett levande och innovativt företagsklimat. Arbetsgivare och arbetstagare ska tillsammans verka för att få mer över i plånboken.

Genom en omfördelning av skatter i bostadssektorn och skatter som på allvar tacklar miljöförstöring kan vi täppa till hålen i trygghetssystemen. Så kan en skattereform säkra välfärdens höga kvalitet.

00:00 / 00:00