Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det är nog nu – alla har ansvar för sexuella övergrepp

Bild: Bild: Pontus Lundahl/ TT

Dagens ETC.

”Jag kan bara hoppas att andra stora företag lär sig av fiaskot som i dag är Bråvalla.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Föreningen Nog Nu bildades i sviterna av förra årets Bråvallafestival. Anledningen var enkel: allmänheten var överens om att övergreppen som skett var vidriga. Utöver det var enigheten begränsad.

Alla såg övergreppen som symptom för olika saker: invandring, mansrollen, bristande polisresurser. Och alla riktade strålkastaren på förövarna, oavsett vilka dessa var. Offren för övergreppen var däremot bara intressanta som politiskt slagträ. Människan – offret – glömdes helt bort.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Jag var förbannad på den mentaliteten. Fokuset på förövarna i stället för på offren. Nog Nu bildades för att erbjuda ledsagning under efterarbetet till sexuella brott.

Bråvalla öppnade portarna igen 2017. Fyra sexuella övergrepp hade anmälts innan deras första dygn var till ända.

Folk har frågat mig hur jag känner inför att det inte kommer vara någon Bråvallafestival nästa år. Det dröjde innan jag kunde svara. Det som gjorde att jag till slut valde sida var medias rapporter om hur mycket festivalarrangören skulle gå i förlust på grund av skandalerna.

Det är ingen mänsklig rättighet att driva en festival. Det kan vara lätt att glömma i ett samhälle där de flesta politiker verkar mer upprörda över möjligheten att vissa företag inte ska gå med ökad vinst än över möjligheten att en femtonåring ska våldtas i ett publikhav framför Håkan Hellström.

Bråvalla har på direkta frågor drivit tesen att de sexuella övergrepp som begåtts på festivalområdet är ett samhällsproblem. Det är sant – sexuella övergrepp sker varje dag. Det är därför vi alla har ett ansvar. Arrangörerna FKP Scorpio är inte fria från det ansvaret. De har inte kunnat garantera deltagarnas säkerhet. Så nej, de bör inte hålla en festival nästa år. Förändringarna de måste göra innan deras festival är en trygg plats är stora.

Nog Nu kontaktade Scorpio i början av året. Vi erbjöd våra tjänster, i form av stöd till dem som utsatts för sexuella övergrepp. De nekade oss – som organisation – tillträde till festivalen. Däremot kunde de förmedla kontakt till Nattskiftet, som skulle vara på plats och jobba med personsäkerheten.

Nattskiftet gör ett fantastiskt jobb och möter många personer som utsatts av olika former av brott, däribland sexuella övergrepp. Däremot är deras arbete rent generellt inriktat på att sprida civilkurage, inte på sexuellt våld. Vi ville primärt vara där som ställningstagande gentemot just detta. Därför avböjde vi att jobba med dem.

Problemet med att Scorpio anställde en organisation inriktad på civilkurage istället för sexuella övergrepp, fastän det senare var det största problemet med förra årets festival, visar på problemet med hela deras attityd. Genom att inte låtsas om problemet låter de också bli att motverka det.

We Are STHLM var också skandalomsusade förra året, och de bemötte det genom att ha föreningen Storasyster på plats i år och genom ett tydligt ställningstagande, på sin hemsida och i festivalprogrammet, mot sexuella övergrepp. På Bråvallafestivalens hemsida nämns inte sexuella övergrepp med ett ord. Om det är sant som de har sagt offentligt – att de vidtagit alla åtgärder för att göra festivalen trygg – hade de kunnat börja med en sådan enkel sak.

Scorpio säger att sexuella övergrepp är ett samhällsproblem, inte deras problem, och de har rätt. Övergrepp sker för att de tillåts hända. Och för att aktörer som Scorpio vill låtsas att det är något som händer överallt, inte hos dem. De avböjer till och med hjälp från organisationer som hade varit en tydlig markering om att det här inte är okej.

Jag kan bara hoppas att andra stora företag lär sig av fiaskot som i dag är Bråvalla, att det de gjorde inte är ett vinnande koncept.