Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: De har allt att vinna på att stoppa machokulturen

Dagens ETC.

”Nästan alla byggnadsarbetare har vistats stora delar av sitt arbetsliv i enkönade miljöer - och det märks. De har svårt att lämna plats till oss och de har en jargong som är diskriminerade.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Självklart är vi kvinnor i byggbranschen trötta på helmanliga arbetsplatser och styrelser. Men vi tycker att debatten kring att vår styrelse i Byggnads tog på sig ”pussy hats” i solidaritet med oss på kvinnodagen har gått över styr.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Vi i Näta – fackförbundet Byggnads kvinnliga nätverk – är en minoritet i byggbranschen. Vi har drivit jämställdhetsfrågorna länge och det är inte precis som att medierna springer benen av sig för att rapportera om kvinnors villkor inom byggbranschen. Vi i Näta har aldrig fått så mycket uppmärksamhet för våra aktioner som styrelsen fick när de drog på sig rosa mössor. Ännu ett uttryck för hur orättvist och ojämställt det är i samhället, inte minst när det gäller medieutrymmet.

Men internt har vi faktiskt med hårt arbete lyckats synliggöra problemen som uppstår i en enkönad bransch där machokulturen fått härja fritt. Vi har skrivit motioner, lyft dessa frågor med männen inom Byggnads och slagit oss fram.

Efter många år av hård kamp har vi nu även dem med oss i kampen, helt och fullt. För precis som i historien är det kvinnorna som drivit jämställdhetsfrågan och sedan har männen slutit upp i kampen. Så är och har det även varit i Byggnads. 

Faktum är att tillsammans gör vi inom Byggnads en mängd konkreta saker för att förbättra för alla kvinnor inom bygg och för att locka hit fler. För vi vill bli fler.

Vi utvecklar våra kollektivavtal, som är bland de mest jämställda på arbetsmarknaden. Vi jobbar hands-on med att få bukt med machokulturen genom att hålla workshops och seminarier. Det blir fler och fler män som inser att även de har allt att vinna på att stoppa machokulturen. Jämställdhet är ett av Byggnads prioriterade områden, taget av medlemmarna på kongressen 2014. Så antogs även målet att minst 5 medlemmar av 100 ska vara kvinnor 2022.

Därmed inte sagt att allt är perfekt. Vi måste vara självkritiska för vi har en väldigt lång väg kvar att gå. Nästan alla byggnadsarbetare har vistats stora delar av sitt arbetsliv i enkönade miljöer, och det märks. De har svårt att lämna plats till oss och de har en jargong som är diskriminerade. Kunskapsluckorna när det gäller kvinnors villkor och historia är fortfarande stora. 

För oss är det avgörande att männen sluter upp tillsammans med oss och engagerar sig i kampen för jämställdhet. För vi kan och ska inte driva den här kampen själva. Men viktigast är att de lyssnar på oss, för vi är experterna när det kommer till hur det är att vara minoritet i byggbranschen. 

Vi vet att Byggnads är med oss i kampen och ser fram emot att fortsätta jobba för en jämställd och inkluderande byggbransch. 

00:00 / 00:00