Hoppa till innehållet

Debatt

Sofia Styrman: Därför behövs vänstern i kyrkan

En stark vänster behövs i kyrkan för att garantera en kyrka som är öppen för alla, skriver dagens debattörer. På bilden hjälper Svenska kyrkan irakiska flyktingar i Hjällbo.
En stark vänster behövs i kyrkan för att garantera en kyrka som är öppen för alla, skriver dagens debattörer. På bilden hjälper Svenska kyrkan irakiska flyktingar i Hjällbo. Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC.

En levande kyrka måste vara demokratisk i sitt arbetssätt och i sin funktion. Som medlemmar i ViSK (Vänstern inom Svenska Kyrkan) har vi många frågor vi vill prioritera i arbetet för att vrida kyrkan åt vänster.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Flera stora utmaningar återstår för att Sverige ska kunna bli ett samhälle som håller ihop istället för att splittras. Allt för många lever i en utsatt ekonomisk och social situation med arbetslöshet, fattigdom och utslagning.

Utmaningarna har vi alla ett gemensamt ansvar för att lösa. Inte minst Svenska Kyrkan kan och ska bidra till att Sverige blir en plats för alla. Det kräver en kyrka som är öppen, inkluderande och är en del av det omgivande samhället.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Kyrkan ska förändra och påverka samhället men också vara den plats där den förtryckte får en plats och ett utrymme att göra sin röst hörd. En kyrka ska erbjuda rum för stillhet och upprättelse, kamp och solidaritet.

Vår kyrka är en demokratisk kyrka som strävar efter att engagera sina medlemmar och där lokala församlingar får så mycket inflytande som behövs för att utforma sin verksamhet och profil.

En levande kyrka måste vara demokratisk i sitt arbetssätt och i sin funktion. Som medlemmar i ViSK (Vänstern inom Svenska Kyrkan) har vi många frågor vi vill prioritera i arbetet för att vrida kyrkan åt vänster och försvara den mot de försök från extremhögern att vrida tiden tillbaka.

Varför behövs då en stark vänster i kyrkan? Det finns många exempel där vi kan se att det är nödvändigt.

1. För det första krävs det en stark vänster för att värna att det internationella engagemanget får fortsätta i en anda av solidaritet som stöd till de mest utsatta folken och grupperna i världen.

På samma sätt vill vi vara en stark röst för att se till att kyrkan arbetar för en ny ekonomisk världsordning där de ekonomiska resurserna fördelas rättvist efter människors behov.

2. För det andra så är det bara en stark vänster i Svenska Kyrkan som kan garantera att kyrkan utvecklas i en feministisk och inkluderande riktning.

Våra kandidater ställer alla upp på idéerna om en jämställd kyrka som både i och utanför kyrkan verkar för alla kvinnors rättigheter i samhället.

För oss är det självklart att alla tjänster och uppdrag är öppna för kvinnor och lika självklart att alla präster ska viga par oavsett hur familjebildningen ser ut.

3. För det tredje sätter Vänstern i Svenska Kyrkan diakonin i första rummet. I mässan bryts brödet. Ett bröd som bryts och räcker för alla. Så ska brödet delas i vardagen.

Utifrån denna hållning vill vi att allt diakonalt arbete ska bedrivas och verka. Vi är garanten för att resurserna ökas till det diakonala och viktiga sociala arbetet.

4. För det fjärde krävs att kyrkan fortsätter sitt arbete för en hållbar utveckling. Enligt ”Ett biskopsbrev om klimatet” är klimatfrågan en av de viktigaste frågorna för församlingarna – men än så länge syns det alldeles för lite i våra lokala verksamheter.

Vi vill att kyrkan tar på sig en ledarroll i miljöarbetet genom att exempelvis arbeta proaktivt som skogs- och markägare, genom att miljödiplomera församlingarna och genom att folkbilda i frågan.

På altarbordet möts det gudomliga och det mänskliga. I måltidsgemenskapen kring altarbordet gestaltar vi hur världen borde vara – ett bröd och mänsklighet – i respekt för allt levande.

5. För det femte innebär den situation som finns i vårt land med många papperslösa och nyanlända ett extra stort ansvar för kyrkan som handlar om att stå upp för dessa personer rättigheter.

Ibland innebär det att vi behöver gömma flyktingar, andra gånger att det ordnas språkkaféer och överskridande mötesplatser. Det kan också handla om att vi protesterar mot hur familjer splittras på grund av den nu rådande flyktingpolitiken. I varje läge ska kyrkan fortsätta betraktas som en fristad.

Vi är stolta över att kandidera för Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK). En partipolitiskt oberoende nomineringsgrupp för alla oss som är vänster, humanister eller progressiva och medlemmar i kyrkan att välja på.

Vare sig du är radikal socialdemokrat, vänsterpartist, miljöpartist, Fi:are eller partilös har du nu ett ärligt och radikalt alternativ att välja i söndagens val.

Mona Eriksson
Ordförande ViSK

Per Håkansson
Före detta kyrkoherde i Kirseberg

Mats Högelius
Präst

Linda Sjöö
Församlings-
pedagog

00:00 / 00:00