Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Byggstenar för jämlikt Sverige

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Bild: Bild: Maja Suslin/TT

Dagens ETC.

"Målet är ett samhälle utan klyftor. Ett samhälle där alla barn som föds ges kraften att drömma både stort och brett, och ges förutsättningarna att uppleva dessa drömmar."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Regeringen har nyligen presenterat sin budget och för mig som minister för ett av de mest grundläggande systemen för gemenskap och trygghet är det påtagligt att vi lagt ytterligare byggstenar för ett jämlikt samhälle.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

För det är på få områden som det är så tydligt vilken skillnad politik gör som inom socialförsäkringarna. Få områden där det är så tydligt vilken enorm utmaning vi har framför oss. Klyftorna i vårt samhälle har ökat under en längre tid och revorna i våra gemensamma skyddsnät har blivit allt bredare. Det skadar samhällets grundläggande solidaritet och vår vilja att bära den svenska modellen tillsammans. Det handlar om möjligheten till omställning, för såväl människor som företag. Det finns ett stort jobb att göra efter åtta år med en moderatledd regering.

När människor rustar för ojämlikhet och inte längre litar på trygghetssystemen, skapar vi ett parallellt samhälle. Där den enskilde själv måste bygga upp sina skyddsvallar. När kollektiva system individualiseras och därmed gör dig ansvarig för din sjukförsäkring, dina barns skolgång och i slutändan din familjs trygghet, då urholkar vi också det gemensamma. Samhällets starka kommer kunna lösa sin trygghet – med individuella försäkringar och årslöner på banken – och successivt kommer medborgarnas tilltro till samhällets system krympa till de lägsta av nivåer. Och vi vet vem som tjänar på det.

Det är politikens uppdrag att visa på framtidstro, att stå upp för det gemensamma. Mitt mål är ett samhälle som ger den trygghet vi alla förtjänar och som ger oss alla en grund att stå på för att nå vår högsta potential. Därför lägger vi sten efter sten, reform för reform, för att skapa det jämlika samhället.

Det finns förändringar som känns extra bra i magen. Två reformer som är en del av höstens budget tillhör den kategorin. Det handlar om bostadsbidraget och det handlar om förbättringar för personer som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Nu höjer vi äntligen inkomstgränserna i bostadsbidraget. Det är första gången på 20 år som detta görs. Att inkomstgränserna tidigare inte höjts har i praktiken lett till att allt färre fått tillgång till bidraget. Höjningen innebär en ökad trygghet och lite mer i plånboken. Pengar som kan gå till välbehövliga vinterjackor eller fotbollsskor.

Vi genomför flera förbättringar för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Vi höjer garantinivån och bostadstillägget, vilket innebär ungefär 2 000 kronor mer per år i plånboken. Personer med sjuk- och aktivitetsersättning är en grupp i samhället som har bland de lägsta inkomsterna och som har de sämsta förutsättningarna att själva förbättra sin situation.

Detta läggs till redan stora satsningar med målet om jämlikhet och trygghet.

Avskaffandet av den bortre tidsgränsen var kanske ingen stor reform som framtidens skolbarn kommer läsa om i historieböckerna, men för många i vårt land var det ett tydligt brott mot synen på att fattigdom och sjukdom ska hänga ihop. Steg för steg, ibland plågsamt långsamt, håller vi på att återuppbygga förtroendet för vår sjukförsäkring. För att människor istället ska få rusta för jämlikhet.

Arbetet för att minska sjuktalen är ett annat område jag känner stolthet över. Att vi med en bred palett stärker upp människans rätt och stöd när livet vänder. För det handlar om att ge varje människa det bästa av förutsättningar att åter komma i hälsa och arbete. Det är min vision.

I år fick fler äldre tillgång till tandvårdsbidraget och fortsatta satsningar gjordes på äldreomsorgen. Detta läggs till att vi förra året påbörjade avskaffandet av den orättvisa pensionärsskatten och höjde bostadstillägget. Tillsammans med höjningen av inkomstpensionen betydde det att över 99 procent av Sveriges pensionärer fick i snitt 500 kronor mer i plånboken. Men vi vill och måste göra mer.

Målet är ett samhälle utan klyftor. Ett samhälle där alla barn som föds ges kraften att drömma både stort och brett, och ges förutsättningarna att uppleva dessa drömmar. Och det är politikens ansvar att bygga ett samhälle som tillåter detta. Och det gör vi, sten för sten, reform för reform. Tillsammans.

00:00 / 00:00