Hoppa till innehållet

#tafsainte

Debatt: Bra att polisen ger sig in i debatten

Polisens armbandskampanj har fått mycket kritik.
Polisens armbandskampanj har fått mycket kritik. Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Dagens ETC.

Det är mycket bättre att ha en polismyndighet som bildar opinion mot något fruktansvärt, än att ha en myndighet som endast reagerar när överträdelser redan skett, skriver Patrice Soares, styrelseledamot för Kvinnojouren i Lund, om polisens kampanj #tafsainte.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Svensk polis har börjat dela ut armband där det står #tafsainte. Detta som ett led i en kampanj mot sexuellt ofredande av tjejer. Detta är det bästa som svensk polis gjort på mycket länge. Alla tycker dock inte det. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Till exempel generalen på Trästocksfestivalen i Skellefteå, som menar att armbandet lägger skulden på offret. Att ett armband inte ensamt kommer lösa hela problemet med killars ofredande av tjejer och unga kvinnor inser nog de flesta. Men i alla fall gör polisen någonting för att minska problemet med killar som kränker tjejer. Och kampanjen sätter fokus på ett av de största samhällsproblem vi har: mäns tro att de har rätt till kvinnors kroppar.

Det är därför ypperligt att polisen, vår rättsvårdande myndighet, kommer ut på festivaler och pratar med tjejer och uppmuntrar dem att anmäla övergrepp. Det kan dels ta bort lite av den skam som varit förknippad med att ha blivit utsatt. Samtidigt talar man om för killar att det är olagligt och straffbart att tafsa på, eller ofreda någon. Att just polisen går ut och för samtal i den här frågan tror jag också inskärper intrycket av allvaret hos många unga pojkar och män om hur allvarligt samhället ser på den här frågan.

Polisens kampanj har dessutom redan fört det positiva med sig att tjejers rätt till sexuell integritet kommit upp på dagordningen. Fler har börjat diskutera frågan om killars övergrepp – i medierna, på sociala medier och med vänner. Vems är ansvaret? Vad är orsaken? Hur vi kommer tillrätta med övergreppen? Vad kan samhället göra? Och vad kan vi som individer göra kan för att motverka förekomsten?

Givetvis måste ett helt batteri av åtgärder till för att få ett slut på sexuella ofredanden och andra sexuella övergrepp. Skärpta straff. Skärpt straffmätning. Domstolar måste sluta ifrågasätta offrets beteende, om hon druckit, vad hon hade på sig, tidigare relation till den tilltalade etcetera. En samtyckeslag måste till. Men också en bred samhällsdebatt om manlighet, sexualitet, machoideal. Och jag ser polisens #tafsainte-kampanj som ett just ett sådant led i ett mycket större samhälleligt arbete för kvinnors rätt till kroppslig integritet.

Det är mycket bättre att ha en polismyndighet som ger sig in i debatten och bildar opinion mot något fruktansvärt, än att ha en myndighet som endast reagerar när överträdelser redan skett. På så sätt arbetar polisen på två plan för att stävja brottslighet istället för bara på ett. Och vi har redan sett att benägenheten att anmäla verkar ha ökat. Polisens #tafsainte-kampanj kan mycket väl förstärka den tendensen. Därför är polisens kampanj utmärkt.

Ämnen i artikeln