Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Basinkomst räcker inte

Guy Standing, författare till ”Prekariatet”.
Guy Standing, författare till ”Prekariatet”. Bild: Bild: Lucas de Vivo

Dagens ETC.

”Det liknar alltför mycket liberalernas osynliga hand som ordnar allt till det bästa utan att någon riktigt vet hur det går till.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Guy Standing säger till Dagens ETC (28/3) att de som inte har något alternativ till hans förslag om basinkomst ska hålla käften. Men hur ser hans eget alternativ egentligen ut? Det får man inte svar på i artikeln.

I sin bok ”Prekariatet” ger han ett exempel på hur basinkomst kan finansieras. Där tar han den norska oljefonden som föredöme. Med en sådan fond kan grunden läggas ”för en kapitalfondsmekanism som skulle kunna användas för att finansiera en modest grundinkomst, oavsett vad man väljer att kalla den”.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Det här är minst sagt häpnadsväckande! Den norska oljefonden och våra egna pensionsfonder eftersträvar så hög vinst som möjligt på de internationella börserna. De satsar på vapenproduktion, miljöförstörande gruvbrytning, så kallade riskkapitalbolag med mera. De struntar i hur produktionen eller verksamheten bedrivs eller hur stor samhällsnytta den gör, bara den ger hög vinst.

För att vinsten ska bli så hög möjligt pressar dessa bolag arbetsvillkor och lönekostnader så mycket de kan. Det är denna vinstjakt som leder till att prekariatet har arbetsförhållanden som liknar dem i kapitalismens barndom. Vi måste se sambandet mellan de arbetsvillkor som skapas och ett samhälle där så hög vinst som möjligt framhålls som ett ideal.

Vilket samhälle ska vi bygga? Det är svårt att få klarhet i vilket samhälle basinkomst syftar till. Det låter som om allt ska lösa sig bara människor får en summa pengar i handen att använda på marknaden. Det liknar alltför mycket liberalernas osynliga hand som ordnar allt till det bästa utan att någon riktigt vet hur det går till.

Det finns en övertro på pengar i vårt samhälle, som om de besitter en magisk kraft. Vi översköljs med reklam för trisslotter och från vadslagningsfirmor. De utlovar evig lycka om vi vinner en massa pengar. Så kallade riskkapitalister eller som de borde kallas kleptokrater samlar pengar på hög precis som Joakim von Anka genom att ta från de resurser som borde användas till skolor, vård och omsorg.

Försörjning handlar i grunden om annat än pengar. Det handlar om de resurser som finns och hur vi organiserar oss för att se till att de används till att producera mat, sjukvård, bostäder, utbildning, kultur med mera. För minns den gamle indianhövdingen som påpekade att vi inte kan äta pengar. Pengar har inget värde i sig själva. De är en metod att fördela resurser och kan lätt manipuleras.

Frågan om vad vi ska producera är också viktig, speciellt nu i klimatkrisens tidevarv när vi inser att jordens resurser inte är oändliga.

Hur ska de användas på bästa sätt? Vilket arbete är nödvändigt? Hur fördelar man det nödvändiga arbetet?

Ska produktionsresultatet delas ut i form av pengar/lön? Sjukvård, skola och fria resor i regionaltrafiken är exempel på sådant som kan vara fria förmåner som fördelas enligt principen ”åt var och en efter behov”.

Dessa frågor om makten i samhället lämnas helt obesvarade av förespråkarna av basinkomst.

Samhällsekonomin kan inte styras utifrån konsumtionen på marknaden.

Vi måste tala om vilket samhälle vi vill ha. Hur vi kan samarbeta för att det ska bli så bra som möjligt Hur vi kan satsa för att bygga ett hållbart samhälle med en levnadsstandard som inte förstör framtiden.

Det handlar kort sagt om ekonomi i ordets ursprungliga betydelse: hushållning.

00:00 / 00:00