Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Barn har rätt till en minnesvärd sommar

Bild: Bild: Lise Åserud/TT/Scanpix

Dagens ETC.

Många familjer har inga pengar att lägga på landställen eller exotiska utlandssemestrar. Istället blir det enda alternativet att hänga runt sysslolös i hemmakvarteret.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sommarlovet är nu här för Sveriges barn och ungdomar. En tid då skåpen töms, läroböckerna läggs åt sidan och handen får ta en välförtjänt vila från alla tentor och prov. Nu kommer tiden för friluftsliv och kultur. I städerna arrangeras en mängd olika aktiviteter och barn får följa med sina föräldrar på utlandssemestrar och till landställen. Problemet är att sådana saker kostar, och det är en kostnad den överväldigande majoriteten inte har råd med.

Många familjer har inga pengar att lägga på landställen eller exotiska utlandssemestrar. De flesta bor utanför tullarna, medan de flesta kulturaktiviteter och idrottsevenemang arrangeras innanför. Och även om det finns vissa aktiviteter för dem att gå på, så har man inte råd med det ofantligt dyra SL-kort som behövs för att komma dit och för att röra sig runt i staden i övrigt. Istället blir det enda alternativet att hänga runt sysslolös i hemmakvarteret. Detta är en av flera efterföljder till den extrema bostadssegregationen.

Nu tänker vissa; Men vadå, det finns väl visst saker att göra, även om man inte bor inne i stan? Ja, det gör det. Men allt för få. Det är lätt för kommunen att anlägga en fotbollsplan för att lindra sitt dåliga samvete och sedan förvänta sig att förortsbarnen ska tacka gott och nöja sig med sin lott i livet. Det räcker inte så långt som friluftslivet går. Även möjligheten till kultur är liten.

Kulturen är en av de viktigaste saker vi har, och att inte alla i samhället kan ta del av den leder till att samhällets levande demokrati tar skada. Att inte ha möjligheten att delta i kulturevenemang och aktiviteter leder till en snedfördelning av kunskapskapital, där dem med pengar får möjlighet till att skapa intresse och fördjupa sig inom kulturområden medan de som inte har det inte får den möjligheten.

Vad förortsbarn behöver är fler aktiviteter att ta del av i sitt närområde. Aktiviteter där frågan om deltagande inte handlar om plånbok. SSU Stockholm tar tag i taktpinnen och visar politikerna hur man gör genom att arrangera strandhäng, fotbollsturneringar, filmvisningar, sommarbio, picknikar och politiska aktioner. Samtliga gratis för medlemmar såväl som icke medlemmar att delta i och majoriteten är i förorten, inte innerstan.

Vi i SSU Stockholm tycker att det är en självklarhet att alla barn har rätt till en rolig och minnesvärd sommar, oavsett ens efternamn eller socio-ekonomiska bakgrund. Det kommer alltid vara vårt mål, och det är därför vi under juli och augusti kampanjar under parollen Jämlik sommar.

00:00 / 00:00