Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Atomkriget kastar sin skugga igen

Pernilla Stålhammar (MP)
Pernilla Stålhammar (MP) Bild: Bild: Fredrik Hjerling / Ahn Young-joon/AP

Dagens ETC.

Samtal ska inledas om totalförbud mot kärnvapen, enligt ett nytt FN-beslut. Det häpnadsväckande att Moderaterna och Liberalerna motsatte sig regeringens ställningstagande här, skriver Miljöpartiet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

FN:s medlemsländer har röstat igenom en historisk resolution – nu ska samtal inledas om ett totalförbud av kärnvapen i världen. Det kunde inte komma lägligare. För denna höst har kärnvapenskramlet låtit högre än på länge.

Rödgrön sjudagarstidning – prenumerera nu!

Den här artikeln kommer från lördagsnumret av Dagens ETC. Som prenumerant får du Dagens ETC sju dagar i veckan – på helgerna rakt ner i din telefon, surfplatta eller dator.

Stöd Sveriges rödgröna tidning genom att bli prenumerant.

 

Högt uppsatta ryska politiker har insinuerat att Norge kan bli ett mål för ryska kärnvapen till följd av Natos stationering av amerikanska soldater på norsk mark. Donald Trump har fått människor att sätta hjärtat i halsgropen när han, med karakteristisk vårdslöshet, frågat vad USA:s kärnvapen är bra för om de inte kan användas. Putin har beordrat missilfartyg in i Östersjön, vilka kan bestyckas med taktiska kärnvapen.

Det kommer efter den rikstäckande civilförsvarsövning med 40 miljoner (!) människor som Ryssland tidigare genomförde inför ett tänkt kärnvapenanfall. Samtidigt satsar flera länder stora summor på att ta fram en ny generation kärnvapenbestyckade u-båtar med kapacitet att döda miljontals människor.

Det är ett illavarslande trendbrott vi befinner oss mitt uppe i. Vi har vant oss vid att världens kärnvapenarsenal stadigt har minskat de senaste 40 åren, men nu kastar hotet om ett atomkrig sin skugga över världen igen.

För Sveriges regering var det ingen tvekan om att rösta ja till FN-resolutionen om ett globalt kärnvapenförbud. Idag finns ungefär 16 000 kärnvapen i världen och bara de aktiva stridsspetsarna har en sprängkraft som motsvarar 100 000 Hiroshimabomber. Vi kan inte bortse från risken att dessa massförstörelsevapen skulle kunna användas, avsiktligt eller oavsiktligt. Om det sker så skulle de humanitära konsekvenserna bli katastrofala.

Därför är det så häpnadsväckande att Moderaterna och Liberalerna motsatte sig regeringens ställningstagande i FN. Det är även beklagligt att de borgerliga partierna lagt in en uppenbart högre växel i Natopropagandan. Ett medlemskap i Nato gör inte Sverige tryggare. Nato är i grunden en nukleär allians och ansluter vi oss så kan kärnvapen komma att placeras på svensk mark.

Regeringens, och Miljöpartiets, linje är att vi ska hålla oss utanför Natos kärnvapenstyrkor och till varje pris undvika att dras in i ett kärnvapenkrig.

Vi är övertygade om att det som bäst gagnar vårt lands säkerhet är vår alliansfrihet. Den skapar stabilitet och ger oss bäst förutsättningar att etablera säkerhetspolitiska samarbeten och bygga förtroenden i skilda läger. Att i ett läge med ökade spänningar frångå detta, som de borgerliga partierna vill, skulle snarare ge upphov till ökad instabilitet.

Sverige ska inte bidra till att trissa upp spänningarna som så lätt kan eskalera. Vi ska bryta våldsspiralen och gå en annan väg. Genom diplomatiska ansträngningar och aktivt arbete i FN och inom EU samt genom breda bilaterala försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten stärker vi förutsättningarna för trygghet och stabilitet.

Att stå upp för en värld fri från kärnvapen och värna vår militära alliansfrihet pekar ut vägen framåt för ett säkrare Sverige och en tryggare omvärld.

00:00 / 00:00