Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Arbetsförmedlingen sviker sitt uppdrag

Bild: bild Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

”Studien visar att du är hela 50 procent mindre sannolik att bli rekommenderad till en utbildning av en förmedlare om du inte passar in iden trånga och förlegade ramen av vad svenskhet anses vara.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyligen släppte institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) en studie som genomförts på Arbetsförmedlingens initiativ. Studiens syfte var att undersöka huruvida en arbetssökandes utseende i förhållande till rådande normer kring vad svenskhet är påverkar hens chanser att bli rekommenderad för en arbetsmarknadsutbildning. Resultaten visar återigen på något som många av oss länge vetat, nämligen att det förekommer diskriminering på vägen in på arbetsmarknaden. 

För oss gröna som vill se ett socialt hållbart samhälle är detta fullkomligt oacceptabelt. Studien visar att du är hela 50 procent mindre sannolik att bli rekommenderad till en utbildning av en förmedlare om du inte passar in i den trånga och förlegade ramen av vad svenskhet anses vara. Det framgår också att det finns ett starkt samband mellan vad som uppfattas som ett ”stereotypt svenskt utseende” och benägenhet att uppfattas som utbildad, ordentlig, mogen och ambitiös. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Detta är bara en av många studier som tillsammans visar på ett mönster av diskriminering på arbetsmarknaden och däromkring. Sedan tidigare vet vi att om du till exempel har ett arabiskt klingande efternamn så har du 50 procent mindre chans att bli kallad till en arbetsintervju än någon med ett svenskt klingande efternamn. 

När vägen in på arbetsmarknaden för många människor innehåller hinder i form av diskriminering är det en oacceptabelt bristande myndighetsutövning av Arbetsförmedlingen att bidra till denna diskriminering. 

Sifo:s årliga opinionsundersökning som mäter svenska folkets förtroende för myndigheter visar att Arbetsförmedlingen även detta år ligger i botten med absolut lägst förtroende. Detta beror inte minst på faktumet att myndigheten misslyckats med att vara ett relevant centrum för arbetsgivare och arbetssökande att mötas, och att Arbetsförmedlingen på många håll verkar sakna en vilja att samarbeta med kommunerna. 

Att svenska folket utöver det inte ens kan lita på att myndigheten kommer bemöta alla människor utifrån deras behov oavsett deras utseende, funktionsvariation, kön eller sexuell läggning är bara ännu ett bevis på att det är en lång väg att gå innan Arbetsförmedlingen blir vad det ska vara. Om de har ambitionen att vinna Sveriges förtroende så är diskrimineringen förslagsvis en relevant fråga att börja angripa kraftfullt. 

Vi gröna vill se ett hållbart samhälle och det innefattar även social hållbarhet. När makten att förverkliga sig själv är ojämnt fördelad bygger vi en värld där vissa människor får större frihet än andra, vilket inte bara missgynnar specifika grupper utan hela samhällsutvecklingen i stort. Mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunden för en socialt hållbar värld där våra olikheter inte begränsar oss från att vara oss själva och växa till att bli den vi vill vara. Den statliga makten ska verka för jämlikhet på såväl arbetsmarknaden som i samhället i övrigt. Därför är det väldigt viktigt att en myndighet som Arbetsförmedlingen aktivt jobbar med att se utanför ramen som sätts av stelbenta normer. 

Arbetsförmedlingen spelar en viktig roll i etableringen av alla nyanlända människor i Sverige. För att människor som hoppas kunna bygga nya liv i Sverige ska kunna få en dräglig tillvaro med permanenta uppehållstillstånd och rätten att återförenas med sina anhöriga krävs att de hittar en egen försörjning. Etablering tar dock tid. Hittills har det tagit upp mot tio år innan två av tre flyktingar kommit i arbete, och många välutbildade utrikesfödda spenderar sina vardagar med jobb som de är klart överkvalificerade vilket talar för att vi måste göra mycket mer för att hjälpa fler grupper komma i ordentlig kontakt med arbetsmarknaden. 

Sverige har alltså inte råd att ha en myndighet som diskriminerar på det vis som IFAU:s studie visar att Arbetsförmedlingen gör. 

Det är positivt att Arbetsförmedlingen själva tagit initiativet till denna studie för att kunna påbörja ett gediget arbete med att bryta de normer som förmedlare verkar jobba efter. När studien publicerats berättade den biträdande generaldirektören Clas Ohlsson om det arbete som har påbörjats med olika typer av utbildningar som syftar till att stärka myndighetens värdegrund och uppmärksamma diskriminering. 

Nu gäller det för Arbetsförmedlingen att säkerställa att detta arbete inte bara blir tomma ord i ett värdegrundsdokument någonstans. För att Arbetsförmedlingen ska kunna ta det stora samhällsansvar som de ska enligt sitt uppdrag krävs nolltolerans mot diskriminering och ett hårt arbete med att ständigt synliggöra de skadliga normer som stänger folk ute från att förverkliga sig själva på arbetsmarknaden. 

00:00 / 00:00