Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Är du ung och söker sommarjobb?

Bild: Bild: Hasse Holmberg/TT

Dagens ETC.

Ta reda på villkoren och se till att få dem skriftligt. Arbeta inte gratis. Skaffa dig erfarenheter och referenser från din arbetsgivare när sommaren är slut. Allt detta ökar chanserna till en härlig sommar utan sur eftersmak.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Om några veckor är det dags att sjunga Den blomstertid nu kommer runt om på landets skolavslutningar. För många väntar ett långt sommarlov. För andra väntar den första kontakten med arbetslivet i form av det första sommarjobbet.

För de allra flesta är det ett fantastiskt tillfälle att få tjäna sina egna pengar. Sommarjobbet ger bra erfarenhet att ta med dig till kommande jobb, du träffar nya roliga jobbarkompisar och knyter kontakter som kan hjälpa dig på olika sätt i framtiden. Men för några blir det mindre roligt i form av allt för långa arbetspass, uteblivna pass eller att en är utan försäkringar eller övertidsersättning.

Vissa arbetsgivare vill att du provjobbar utan lön någon eller några dagar, för att se om du passar för jobbet. Det är inte olagligt, men inte heller riktigt seriöst. Det kan vara svårt för dig att säga nej till provjobb utan lön om du gärna vill ha sommarjobbet, men Unionens inställning är att den som arbetar ska få betalt.

Du bör innan du börjar jobba reda ut med din chef vilka arbetstider som gäller. Det händer till exempel att glassförsäljare får reda på att de inte behöver komma till jobbet om det är dåligt väder. Vilket, en regnig sommar, kan innebära en ganska mager inkomst. Därför är det bra att kolla upp några saker innan du tackar ja till ditt sommarjobb.

Vad bör du göra innan du tackar ja till jobbet?

1.     Kolla med din blivande chef om företaget du vill arbeta för har kollektivavtal. I ett kollektivavtal finns bland annat reglerat vilken lön du har rätt till och vid vilka dagar och tider du har rätt till ersättning för obekväm arbetstid eller övertid. Det som står i kollektivavtalet gäller för alla på arbetsplatsen. 
 

2.     Undersök i kollektivavtalet eller fråga din arbetsgivare om semesterersättning. Du har enligt lag rätt till semesterersättning utöver den lön du tjänar in under ditt sommarjobb. Denna ersättning är minst 12 procent. Semesterersättningen beräknas på all lön du tjänar in under tiden du arbetar hos en arbetsgivare. Har du till exempel tjänat ihop 10 000 kronor har du rätt till ett tillägg på minst 10 000 x 0,12 = 1 200 kronor, det vill säga totalt 11 200 kronor.

 

3.     Kollektivavtalet ger dig även ett tydligt utökat försäkringsskydd om du råkar skada dig på jobbet. Om din arbetsgivare inte har något kollektivavtal är det extra viktigt att du frågar chefen vilka försäkringar du omfattas av när du arbetar.

 

4.     När ni har kommit överens om att du får jobbet, be om att få ett skriftligt anställningsbevis där lön, arbetstider och anställningens längd tydligt framgår.

Med andra ord: Innan du tackar ja, så ta reda på villkoren och se till att få dem skriftligt. Arbeta inte gratis! Samt passa på att skaffa dig erfarenheter, nätverk och inte minst referenser från din arbetsgivare när sommaren är slut. Det har du nytta av i nästa jobb!

Ha en härlig sommar och välkommen ut i arbetslivet!

 

00:00 / 00:00